Πωλείται σε τιμή ευκαιρίας τμήμα των νησίδων Πεταλιοί

Πωλείται σε τιμή ευκαιρίας τμήμα των νησίδων Πεταλιοί

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «τιμή ευκαιρίας» εκπλειστηριάζεται σήμερα τμήμα του συμπλέγματος των νησίδων Πεταλιοί, απέναντι από το Μαρμάρι της Εύβοιας, στον Δήμο Καρύστου. Συγκεκριμένα, η Alpha Bank προβαίνει στον πλειστηριασμό του 50% της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», με τιμή εκκίνησης το ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για εταιρεία που ελέγχουν από κοινού (50%-50%) ο κ. Μαρής Εμπειρίκος και ο εφοπλιστής κ. Σπύρος Καρνέσης. Σε αυτήν έχει περιέλθει η κυριότητα δύο εκ των νησιών του συμπλέγματος και συγκεκριμένα το Τραγονήσι και το Χερσονήσι (ή Μικρό Πετάλι). Το 50% των μετοχών που εκπλειστηριάζονται σήμερα ανήκει στον κ. Εμπειρίκο και ο λόγος του πλειστηριασμού είναι οφειλή του, ύψους 1 εκατ. ευρώ, προς την Alpha Bank.  Συνολικά, θα προσφερθούν τρία «πακέτα» μετοχών, που αντιστοιχούν σε 23.499 ονομαστικές, κοινές μετά ψήφου μετοχές, αξίας 59,09 ευρώ εκάστη. Το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 46.998 μετοχές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των μετοχών που κατασχέθηκαν εκτιμήθηκε σε 4,05 εκατ. ευρώ, γεγονός που τοποθετεί την αξία των δύο νησιών σε πάνω από 8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, φορείς των αγοραπωλησιών ακινήτων που έχουν γνώση της αγοράς ιδιωτικών νησιών, και ιδίως του συγκεκριμένου συμπλέγματος, σημείωναν χθες στην «Κ» ότι μόνο το Τραγονήσι αποτιμάται σήμερα σε επίπεδο άνω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ το Χερσονήσι, που είναι και μεγαλύτερο και διαθέτει και τις βίλες τόσο της οικογενείας Εμπειρίκου όσο και της οικογενείας Καρνέση, είναι πιθανό να κοστίζει σήμερα πάνω από 15 εκατ. ευρώ, ακόμα και 20 εκατ. ευρώ.

Πωλείται σε τιμή ευκαιρίας τμήμα των νησίδων Πεταλιοί-1

Aλλωστε, πριν από λίγα χρόνια, η οικογένεια Δαυίδ αγόρασε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων στο Μεγάλο Πετάλι, με μεγάλο οίκημα εντός αυτής. Πρόκειται για το ακίνητο που είχε αποκτήσει από την οικογένεια Εμπειρίκου τη δεκαετία του 1980 η Παλόμα Πικάσο, κόρη του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, με τον αδελφό της Κλοντ. Το ακίνητο πουλήθηκε το 2016 στην οικογένεια Δαυίδ. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το τίμημα, πηγές της αγοράς προσδιορίζουν το ύψος της σχετικής συναλλαγής σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τον σημερινό πλειστηριασμό, φορείς του κλάδου σημειώνουν ότι οι δύο μέτοχοι, δηλαδή ο κ. Μαρής Εμπειρίκος και ο κ. Σπ. Καρνέσης, βρίσκονται σε διένεξη αναφορικά με τη λειτουργία της εταιρείας-ιδιοκτήτριας των νησιών, με αποτέλεσμα με σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο τέλος Ιουνίου, να οριστεί προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί από την 1η Αυγούστου. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό τελικά είτε να μην υπάρξει κάποιος ενδιαφερόμενος για τις μετοχές είτε αυτές να επιστρέψουν σε κάποιον από τους υφιστάμενους μετόχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πεταλιοί αποτελούνται από συνολικά 10 νησάκια (το Μεγάλο και το Μικρό Πετάλι ή Χερσονήσι, η Πλαταρούδα, το Αυγό, η Λουλούδα, ο Φούντας, το Τραγονήσι, το Μακρύ, το Ποντικονήσι και η Λαμπερούσα). Το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών αποκτήθηκε τη δεκαετία του ’60 από τον κ. Μαρή Εμπειρίκο, ο οποίος κληροδότησε το Χερσονήσι και το Τραγονήσι στα δύο του παιδιά, Ανδρέα και Πέρη Εμπειρίκο, μέσω της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε». Ο κ. Μαρής Εμπειρίκος, νυν κάτοχος των εκπλειστηριαζόμενων μετοχών, είναι ο γιος του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή