Γαλλικό «βέτο» στην κατάργηση των επιδοτήσεων

Γαλλικό «βέτο» στην κατάργηση των επιδοτήσεων

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, ένας «Γύρος Κατάρ» ή «Γύρος Ντόχα», τότε αυτός δεν θα προϋποθέτει τη διάλυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό είναι το μήνυμα που έστελνε χθες η γαλλική αντιπροσωπεία, αναλαμβάνοντας στην πράξη επικεφαλής των «15» στην υπουργική διάσκεψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που άρχισε την Παρασκευή και θα έληγε αργά χθες. Η Γαλλία έβαλε ουσιαστικά «βέτο»στη διατύπωση του κειμένου εργασίας για την έναρξη του νέου γύρου που ήθελε την κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων, δηλαδή τα θεμέλια της ΚΑΠ και έναν από τους βασικούς άξονες δημιουργίας της ΕΟΚ.

Πανευρωπαϊκό μέτωπο

Η διατύπωση «μειώσεις, με στόχο την πλήρη κατάργηση, όλων των μορφών εξαγωγικών επιδοτήσεων» είναι απαράδεκτη για τη Γαλλία, που ενώ αρχικά εμφανιζόταν απομονωμένη στη διάσκεψη με την εξαίρεση της ανοικτής στήριξης της Ιρλανδίας, φαίνεται ότι τελικά έχει αρκετές «πλάτες» και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Το τελευταίο προσχέδιο είναι μια εξέλιξη προς τη λάθος κατεύθυνση για την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο Φινλανδός υπουργός Εμπορίου Κίμο Σάσι, εκφράζοντας τη στήριξή του στις γαλλικές θέσεις. «Παραμένω αισιόδοξος, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλη τη νύχτα», είπε ο κ. Σάσι. Το αγροτικό ζήτημα ήταν αιτία αποτυχίας της προηγούμενης υπουργικής διάσκεψης του ΠΟΕ, που έγινε στο Σιάτλ πριν από δύο χρόνια.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστό το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Κατάρ, ωστόσο ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Φρανσουά Ιβάρ έδινε πιθανότητες επιτυχίας 50-50, εννοώντας βέβαια για υποχώρηση των άλλων και όχι της χώρας του. Πάντως, αν η διάσκεψη οδηγήσει σε ένα νέο εμπορικό γύρο, τότε αυτός θα αρχίσει πολύ σύντομα, στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα τουλάχιστον με το προσχέδιο της συμφωνίας. Το άλλο σημείο που απειλούσε με αποτυχία τη διάσκεψη ήταν η κλωστοϋφαντουργία και η απαίτηση της Ινδίας για ρητή δέσμευση για μεγαλύτερη πρόσβαση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της στις δυτικές αγορές. Ο Ινδός υπουργός Εμπορίου Μουρασόλι Μαράν εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευση»για τη χαλαρή διατύπωση του κειμένου εργασίας στο ζήτημα που τον ενδιαφέρει.

Ελληνική παρέμβαση

Τα δύο αυτά θέματα, αγροτικά και κλωστοϋφαντουργία, είναι και τα θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την Ελλάδα. Στη σύντομη ομιλία του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Ζαφειρόπουλος με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, έκανε σαφείς τις επιφυλάξεις της Ελλάδας στη γραμμή της Γαλλίας. «Αν και αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες»,είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουμε στο πνεύμα του Αρθρου 20 της Συμφωνίας για τη Γεωργία και να προχωρήσουμε με ισορροπημένο, δίκαιο και προοδευτικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανησυχίες εμπορικής φύσης όσο και τις μη εμπορικής». Η διατύπωση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τις απόψεις της Γαλλίας που διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν μια πληθώρα από μέτρα στήριξης των εγχωρίων αγροτών που διαφεύγουν από τους κανονισμούς του ΠΟΕ. Ταυτόχρονα, υπονοεί την ελληνική ανησυχία για την κοινωνική διάσταση του προβλήματος από ενδεχόμενη εξάρθρωση της ΚΑΠ όπως τη γνωρίζουμε. Το Αρθρο 20 αναφέρεται ακριβώς στη σταδιακή και υπό όρους συνέχιση της διαδικασίας μεταρρύθμισης του διεθνούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων.

Στο θέμα της κλωστοϋφαντουργίας, ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι αποτελεί «έναν εξαιρετικά ευαίσθητο κλάδο για εμάς»προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πλήρως εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τη Συμφωνία του Μαρακές. «Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν αμοιβαίες προσπάθειες να ανοίξουν τις δικές τους αγορές», κατέληξε σε μια ευθεία βολή κατά των ΗΠΑ και του Καναδά που διατηρούν μέτρα υψηλότερης προστασίας των εγχώριων αγορών τους σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία αντιμετωπίζει ήδη αρκετά προβλήματα από τον ανταγωνισμό των χαμηλών τιμών από τις ασιατικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή