Η αγορά πολέμου πολλαπλασιάζει τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες για μεγαλύτερα κέρδη στις ασφαλιστικές

Η αγορά πολέμου πολλαπλασιάζει τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες για μεγαλύτερα κέρδη στις ασφαλιστικές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κεφάλαιο δεν έχει συναισθήματα. Ο πόλεμος μπορεί να είναι μια μεγάλη αγορά και, παρά τα φαινόμενα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θα πολλαπλασιάσουν μακροπρόθεσμα τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα συμβάντα της 11ης Σεπτεμβρίου θα οδηγήσουν μεσοβραχυπρόθεσμα σε μια επανάσταση στον κλάδο των ασφαλειών, μολονότι βραχυπρόθεσμα οι ασφαλιστικές καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτες υποχρεώσεις που μόνον από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 40 δισ. δολάρια.

Μέχρι τώρα το χειρότερο που είχε συμβεί στις ασφαλιστικές ήταν ένας μεγάλος τυφώνας που έπληξε ένα τμήμα των ΗΠΑ, δημιουργώντας τους υποχρεώσεις συνολικού ύψους 50 δισ. δολαρίων. Μετά τις 11 Σεπτεμβρίου πολλαπλασιάσθηκαν οι κίνδυνοι αλλά και οι ευκαιρίες εισόδου στην αγορά. Θα αυξηθούν σημαντικά, άλλωστε, τα ασφάλιστρα εκατομμυρίων συμβολαίων που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Δεν είναι, ωστόσο, όλες οι εταιρείες προετοιμασμένες κατάλληλα για την αλλαγή. Οι μυθικοί Lloyd’s του Λονδίνου θα χρειασθεί να υπερβούν τεράστια προβλήματα ρευστότητας για να αντιμετωπίσουν το μέλλον, ενώ πολλές άλλες εταιρείες αύξησαν το ύψος των ασφαλίστρων. Μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, η πρώτη ασφαλιστική της Γερμανίας, η Allianz, αύξησε τις τιμές της κατά 31%, ενώ η πρώτη ασφαλιστική της Γαλλίας, η Axa, κατά 44%. Οι δύο μεγαλύτερες αντασφαλιστικές του κόσμου, η Munich Re και η Swiss Re κατά περισσότερο από 30%.

Σε ό,τι αφορά τη Munich Re, η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων θα της στοιχίσει περί τα 2,1 δισ. ευρώ. Βραχυπρόθεσμα, βέβαια, θα μειωθούν τα κέρδη της αλλά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, ενώ έχει προοπτική για αύξηση κερδών κατά 30% σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Lloyd’s

Για τους Lloyd’s τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Για πρώτη φορά στα 300 χρόνια της ιστορίας τους η μεγαλύτερη ασφαλιστική του κόσμου καλείται να καταβάλει κολοσσιαία αποζημίωση για ένα και μόνον συμβάν. Οι δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου αρχικά υπολογίζονταν σε 1,3 δισ. στερλίνες και έχουν εκτιναχθεί στα 5,4 δισ. Ο τυφώνας Χούγκο, που ήταν η μεγαλύτερη απώλειά της, της είχε στοιχείσει 929 εκατομμύρια στερλίνες.

Οι Lloyd’s δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα προβλήματα αλλά η έλλειψη ρευστότητας έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα λεπτή υπόθεση από τη στιγμή που η Ομοσπονδία Ελεγκτών των Ασφαλιστικών άρχισε να διερευνά κατά πόσον θα μπορέσει να καλύψει ώς αύριο τις υποχρεώσεις αυτές. Υπολογίζει να προκαταβάλει το 60% των υποχρεώσεών της και στη συνέχεια θα πρέπει μάλλον να χρεωθεί, εφόσον θα χρειασθεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρις ότου τα μέλη της προσκομίσουν τα αναγκαία ποσά. Οι προοπτικές για τον τομέα φαίνονται, πάντως, τόσο καλές ώστε το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η Ομοσπονδία Μελών των Lloyd’s ανέφερε ότι τα συμβάντα της 11ης Σεπτεμβρίου προσφέρουν «ιστορική ευκαιρία» για κέρδη, ενώ υπογράμμιζε ότι οι Lloyd’s εκμεταλλεύονται «μια από τις ισχυρότερες αγορές». Το εν λόγω φυλλάδιο υπενθυμίζει, άλλωστε, ότι τα ασφάλιστρα για την πολιτική αεροπορία αυξήθηκαν σε ποσοστό κυμαινόμενο από 400% ώς 600%, ενώ για τη στρατιωτική αεροπορία κατά 1.400%. Αυτή είναι η αγορά του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή