ΠΡΟΣΩΠΟ/Λιουκμαν Αρνολντ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλόπνοα σχέδια καταρτίζει για το μέλλον ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της UBS και ανώτατος οικονομικός διευθυντής της Λιούκμαν Αρνολντ, παρά το γεγονός ότι οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες είναι δυσμενείς και παρατηρείται μείωση κερδών το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα υπέστη μείωση 35% στα καθαρά της κέρδη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του προηγούμενου τριμήνου. Πάντως, ο κ. Αρνολντ θέτει στο στόχαστρό του την αναβάθμιση και τη διεύρυνση του κλάδου ιδιωτικής τραπεζικής με τη μέθοδο των εξαγορών, αν και προς το παρόν δεν καθόρισε συγκεκριμένους στόχους. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «σήμερα καθίσταται πλέον σαφές πως ορισμένοι ανταγωνιστές μας αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η ιδιωτική τραπεζική δεν είναι τόσο εύκολη όσο πίστευαν, οπότε ευελπιστούμε ότι συν τω χρόνω θα υπάρξουν εξελίξεις».

Επιπλέον αναφερόμενος στον τομέα χρηματοδότησης επιχειρήσεων της UBS, ο κ. Αρνολντ διευκρίνισε ότι αυτός δεν χρειάζεται εξαγορές. Επιπλέον, μιλώντας γενικά για όλες τις δραστηριότητες του τραπεζικού του ομίλου, ανέφερε ότι είναι ένας από τους λίγους σε όλον τον κόσμο, που διαθέτουν όλα όσα χρειάζονται για την αναπτυξιακή τους στρατηγική εντός των τειχών τους. Παρά το ότι η UBS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ελαττωμένα κατά 35% σε 903 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έναντι του 1,385 δισ. φράγκων το δεύτερο τρίμηνο, ο κ. Αρνολντ υπενθύμισε ότι στόχος του παραμένει η επέκταση του μεριδίου αγοράς. Φυσικά, ένας ακόμα από τους βασικούς στόχους του είναι το να εξέλθει ενδυναμωμένη η UBS από την τρέχουσα περίοδο κάμψης. Χθες στη Ζυρίχη η τιμή της μετοχής της UBS στις 10.05 ώρα Γκρίνουϊτς εμπορευόταν με άνοδο 0,9% στα 81,65 ελβετικά φράγκα, χωρίς να διαφοροποιείται ιδιαίτερα από το γενικό δείκτη του κλάδου DJ Stoxx European Banks index.

«Οχι» στις απολύσεις

Ο 51χρονος τραπεζίτης διαθέτει μακρά εμπειρία στον κλάδο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με προϋπηρεσία ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά ιδρύματα, όπως οι First National Bank, Credit Suisse First Boston, Paribas και η Warburg Dillon Read. Τέλος, ο Λιούκμαν Αρνολντ διευκρίνισε ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική της περικοπής θέσεων εργασίας ως είθισται σε άλλες τράπεζες, αλλά θα προσαρμόσει το κόστος της UBS στις τρέχουσες συνθήκες. Πάντως, προσέθεσε ότι οι συνέπειες της 11ης Σεπτεμβρίου θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν βραχυπροθέσμως τις επιδόσεις της τράπεζάς του άλλωστε, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο συνήθως είναι μία περίοδος εξασθενημένη, θα παρουσιάσει εφέτος εντονότερη αποδυνάμωση.

Ερωτηθέντες για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της προαναφερόμενης δημοσκόπησης, οι διαχειριστές κεφαλαίων, σχετικώς με το τι θα κάνουν αν οι τιμές των μετοχών κερδίσουν ένα 10% τους επόμενους τρεις μήνες, το 36% απάντησε ότι θα πουλήσει και μόνον το 15% ότι θα αγοράσει. «Αναλύοντας το στοιχείο αυτό, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν μεγάλη πεποίθηση ότι το τρέχον ράλι θα είναι διαρκείας», τόνισε ο κος Μπάουερς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή