Κατά 46% αυξήθηκαν τα προ φόρων κέρδη της Vodafone

Κατά 46% αυξήθηκαν τα προ φόρων κέρδη της Vodafone

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιητική αύξηση παρουσίασε η κερδοφορία της βρετανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Vodafone στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος οικονομικού έτους που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από τις δραστηριότητες στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 46% στα 4,78 δισ. στερλίνες. Ομως, οι υψηλές κεφαλαιακές ζημίες που προήλθαν από τις δαπανηρές εξαγορές, οδήγησαν σε αύξηση των συνολικών προ φόρων ζημιών του εξαμήνου στα 8,4 δισ. στερλίνες (12,2 δισ. δολάρια). Τα αποτελέσματα ικανοποίησαν την αγορά, καθώς ήταν καλύτερα των αναμενόμενων, με αποτέλεσμα στο Λονδίνο η μετοχή της Vodafone να ενισχυθεί κατά 2,73% στις 179 πένες.

Ρanafon

Επίσης, η εταιρεία χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ικανοποιητική την απόδοση της ελληνικής θυγατρικής Panafon που έχει θετική παρουσία σε μια αγορά που παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστική, παρά τη μείωση των τιμολογίων της τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Vodafone, που ελέγχει το 52,8% της Panafon, ο αριθμός συνδρομητών της τελευταίας ανήλθε στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 2,69 εκατ. άτομα.

Στο διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου το σύνολο των εσόδων αυξήθηκε κατά 33% στα 13,49 δισ. στερλίνες, όταν η πλειοψηφία των αναλυτών τα τοποθετούσε στα 14,2 δισ. Σε γενικές γραμμές πάντως τα αποτελέσματα της Vodafone χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά. Η κρίση της διεθνούς οικονομίας πάντως έχει περιορίσει την ικανότητα της Vodafone να προσελκύει καινούργιους συνδρομητές στις 28 χώρες που δραστηριοποιείται. Στο εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου ο αριθμός αυτών αυξήθηκε κατά 15% στα 95,6 εκατ., ενώ για το σύνολο του έτους η εταιρεία στοχεύει σε αύξηση των συνδρομητών της κατά 20%. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, όταν το αντίστοιχο ποσοστό υπερέβαινε το 50%.

Αναφερόμενος στα εξαμηνιαία αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Κρίστοφερ Τζεντ εξέφρασε την ικανοποίησή του, αλλά και την επιθυμία του για βελτίωση του EBITDA. Από την πλευρά του ένας εκ των 10 κορυφαίων θεσμικών επενδυτών της Vodafone χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «ευχάριστα βαρετά», ενώ δεν έδειξε να ανησυχεί για τις υψηλές κεφαλαιακές ζημίες, οι οποίες δεν περιορίζουν τη ρευστότητα της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή