Αντάρτικο Ρωσίας στη σύνοδο του ΟΠΕΚ

Αντάρτικο Ρωσίας στη σύνοδο του ΟΠΕΚ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμοι να μειώσουν την ημερησία παραγωγή του ΟΠΕΚ κατά 1,5 εκατ. βαρέλια με την προϋπόθεση όμως ότι οι τρεις μεγάλοι ανεξάρτητοι παραγωγοί -Ρωσία, Νορβηγία και Μεξικό- θα προχωρήσουν και αυτοί σε ημερησία μείωση της τάξεως των 500.000 βαρελιών εμφανίζονταν αργά χθες το βράδυ οι υπουργοί Πετρελαίου των κρατών-μελών του καρτέλ. Ομως η Ρωσία αποδέχεται μείωση ημερησίας παραγωγής μόλις κατά 30.000 βαρέλια, η Νορβηγία εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι μείωσης, ενώ το Μεξικό αναμένεται να ακολουθήσει τον ΟΠΕΚ. Η έλλειψη κοινής πολιτικής έδειχνε χθες εμπόδιο ανυπέρβλητο στην επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας, με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά. Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχους του ΟΠΕΚ το ενδεχόμενο ενός πολέμου τιμών με τη Ρωσία και μη μείωση της παραγωγής δεν μπορούσε να αποκλειστεί.

«Η μείωση εκ μέρους των ανεξάρτητων παραγωγών αποτελεί τον όρο μας», δήλωνε από τη Βιέννη ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αλί Ροντρίγκεζ.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος για έναν πόλεμο τιμών έναντι των ανεξάρτητων παραγωγών και κυρίως της Ρωσίας. Αν η τιμή του βαρελιού δεν στηριχθεί και υποχωρήσει στα 15 δολάρια, τότε η εξόρυξη πετρελαίου γίνεται ζημιογόνα για τις ρωσικές πετρελαιοβιομηχανίες, που την περασμένη εβδομάδα πίεζαν τη Μόσχα να αποδεχθεί τη μείωση της ημερησίας παραγωγής. Μάλιστα, ενώ οι υπουργοί Πετρελαίου συνεδρίαζαν κεκλεισμένων των θυρών, αξιωματούχοι δήλωναν ότι, αν η Ρωσία δεν μειώσει, δεν μειώνει ούτε ο ΟΠΕΚ.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν ο ΟΠΕΚ να στηρίζει διαρκώς την τιμή του βαρελιού, μειώνοντας διαρκώς την παραγωγή του και παραχωρώντας μερίδιο αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, μετά τις τρεις μειώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη μέχρι τώρα διάρκεια του έτους, σε ημερησία βάση ο ΟΠΕΚ εξάγει 23,2 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ στις αρχές του χρόνου η αντίστοιχη ποσότητα ήταν 26,7 εκατομμύρια βαρέλια. Η αδυναμία του ΟΠΕΚ να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Ρωσίας για την από κοινού μείωση προκάλεσε χθες τη μεγάλη υποχώρηση της τιμής του βαρελιού, ενώ ενίσχυσε την εκτίμηση ότι η μονομερής μείωση των εξαγωγών από τα μέλη του καρτέλ δεν θα είναι αποτελεσματική. Αργά χθες το βράδυ στο Λονδίνο η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Δεκεμβρίου για το Brent υποχωρούσε κατά 1,76 δολάρια στα 19,05, ενώ νωρίς το απόγευμα είχε πέσει κάτω από τα 19 δολάρια για πρώτη φορά την τελευταία διετία.

Ο κ. Γκόρντον και ο Ρόμπερτ Χολ, οικονομολόγος του πανεπιστημίου Stanford και πρόεδρος της επιτροπής έχουν πεισθεί ότι ο μήνας καμπής είναι ο Μάρτιος, σύμφωνα με τη δήλωση άλλου μέλους της επιτροπής. Αλλωστε, είναι τα παλαιότερα μέλη της επιτροπής και η άποψή τους έχει μεγάλο βάρος. Ορισμένα άλλα μέλη είναι λιγότερο βέβαια. Ενας από αυτούς είναι ο Μπεν Μπέρνανκ, οικονομολόγος του πανεπιστημίου Princeton.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή