Σε τροχιά αναδιάρθρωσης εισέρχεται το ΧΑΑ

Σε τροχιά αναδιάρθρωσης εισέρχεται το ΧΑΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σκηνικό διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αργά αλλά σταθερά αποτυπώνεται τον τελευταίο καιρό, και στις τιμές των μετοχών. Με επίκεντρο μια ανανεωμένη προσέγγιση κρίσιμων πολιτικών, που αναφέρονται στην ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και την ανάληψη κρίσιμων πρωτοβουλιών στα θέματα αγοράς, η οδός Σοφοκλέους έπειτα από μακρύ χρόνο, δείχνει να βρίσκει νέο προσανατολισμό. Θεωρείται δεδομένο πλέον ότι κυοφορούνται σημαντικές εξελίξεις και στα δύο μέτωπα, με πρωτοβουλίες που παραπέμπουν ευθέως σε μια πιο ρεαλιστική διαχείριση των υφιστάμενων προβλημάτων, από την πλευρά της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΧΑΑ Παν. Αλεξάκης εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, κάνοντας λόγο για εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό και επανάκαμψη των εγχώριων επενδυτών. Κατά τον πρόεδρο του ΧΑΑ έχει βελτιωθεί σαφώς η ψυχολογία του κοινού και σε συνδυασμό με τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη, έχει δημιουργηθεί θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους. Από την άλλη πλευρά, η κινητικότητα που παρατηρείται εσχάτως, εκφράζει την απόφαση να καταστεί το ΧΑΑ επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων, αφενός μέσω της ενθάρρυνσης σημαντικών εταιρικών αναδιαρθρώσεων και αφετέρου με τη λήψη σειράς μέτρων.

Στρατηγικοί στόχοι

Ηδη το ΧΑΑ προχωρεί με γρήγορα βήματα στην υλοποίηση δύο στρατηγικών στόχων, με ορίζοντα το α’ εξάμηνο του 2002. Πρόκειται αφενός για την αναδιάρθρωση της ΕΧΑΕ και την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου και αφετέρου τη μετατροπή της ΕΤΕΣΕΠ σε εκκαθαριστικό φορέα της ενιαίας χρηματιστηριακής αγοράς (καθώς επίκειται η συγχώνευση ΧΑΑ και ΧΠΑ). Η νέα εταιρεία θα αναλάβει την εκκαθάριση όλων των συναλλαγών, αποτελώντας ταυτόχρονα και τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο κάθε συναλλαγής. Θα αναλαμβάνει δηλαδή τον κίνδυνο αντισυμβαλλόμενου για όλες τις συναλλαγές σε μετοχές και σε παράγωγα, θα ασκεί ενιαία εκκαθάριση υποχρεώσεων – απαιτήσεων (netting) και θα οδηγεί σε αποτελεσματικότερη διαχείριση του κινδύνου και δυνατότητες cross margining θέσεων σε διάφορα προϊόντα.

Παράλληλα θα συντελέσει στη μείωση του κόστους των κεφαλαίων των μελών και κατ’ανάγκην στη σημαντική μείωση του κόστους εξασφάλισης της αγοράς, δηλαδή του Συνεγγυητικού και Επικουρικού Κεφαλαίου. Σήμερα το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο ανέρχεται σε 100 δισ. δρχ., ενώ ανάλογο είναι το ύψος και του Επικουρικού Κεφαλαίου, και με τη μετεξέλιξη της ΕΤΕΣΕΠ σε κεντρικό αντισυμβαλλόμενο εκτιμάται ότι θα μειωθούν περίπου στο ήμισυ, τόσο το Συνεγγυητικό όσο και το Επικουρικό Κεφάλαιο. Κάτι τέτοιο θα απελευθερώσει κεφάλαια των χρηματιστηριακών εταιρειών και κατά τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς θα αποτελέσει κίνητρο ικανό να δρομολογήσει συγχωνεύσεις εταιρειών στον χρηματιστηριακό χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή