Συνεχίζεται το ράλι ανόδου των μετοχών υψηλής τεχνολογίας

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου των μετοχών υψηλής τεχνολογίας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με -περιορισμένα- κέρδη των γενικών δεικτών των μετοχών τους έκλεισαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η νέα υποχώρηση του πετρελαϊκού κλάδου στις αγορές αντιστάθμισε την άνοδο -που συνεχίζεται από τις αρχές της εβδομάδας- των τιμών των μετοχών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, καθώς φαίνεται ότι επίκειται πόλεμος τιμών ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και στα μη μέλη του διεθνούς καρτέλ, δημιούργησε νέες, μεγάλες πιέσεις στις τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών, με εκείνες των ΒΡ, Royal Dutch και TotalFinaElf να υποχωρούν σε ποσοστό άνω του 7%.

Εντυπωσιακά κέρδη

Αντιθέτως, οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας γνώρισαν χθες ακόμη μία ημέρα μεγάλων «επιτυχιών», με τη Siemens να ηγείται της ανόδου, σε ποσοστό 6,2%. Η ραγδαία άνοδος των τιμών των μετοχών του προαναφερόμενου κλάδου αρχίζει να προβληματίζει τους αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ο πανευρωπαϊκός κλαδικός δείκτης Stoxx European Technology Index, που ενισχύθηκε χθες σε ποσοστό 3,6%, παρουσιάζει πλέον άνοδο της τάξεως του 67% από τα χαμηλά επίπεδά του, της 21ης Σεπτεμβρίου. Ο εν λόγω δείκτης είχε καταρρεύσει το δεκαήμερο, αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και είναι από εκείνα τα χαμηλά επίπεδα που παρουσιάζει βεβαίως την προαναφερόμενη εντυπωσιακή άνοδο. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους αποδόσεις είναι περισσότερο χαρακτηριστικές περιόδων διετίας και όχι διμήνου. Το επενδυτικό κοινό, στρέφει σήμερα το βλέμμα στην αμερικανική Dell Computer, η οποία θα ανακοινώσει αποτελέσματα της χρήσεως του τρίτου τριμήνου, μετά, ωστόσο, το κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης.

Οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν εξάλλου μία εξίσου εντυπωσιακή εικόνα, με τους γενικούς δείκτες τιμών των μετοχών τους να ενισχύονται πλέον σε ποσοστά 20% και άνω, το τελευταίο δίμηνο. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους, οι εμπειρογνώμονες θεωρούν θετικές τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών, υποστηρίζοντας ότι είναι μηδενικές οι πιθανότητες υποχώρησης.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη χθεσινή ημέρα, αδιαμφισβήτητοι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν ο ολλανδικός Ομιλος Buhrmann, η μεγαλύτερη εταιρεία προμηθειών ειδών γραφείου στον κόσμο, και η βρετανική εταιρεία Invensys. Η μετοχή του πρώτου εκτοξεύθηκε σε ποσοστό 38,7%, καθώς οι επενδυτές ικανοποιήθηκαν από το γεγονός ότι δεν εξέδωσε προειδοποίηση σχετικώς με τη διαμόρφωση της κερδοφορίας του. Η μετοχή της Invensys, μιας εταιρείας που είναι υπερχρεωμένη, σημείωσε άνοδο κατά 34,2% όταν η διοίκησή της διευκρίνισε ότι δεν «σκορπάει» πλέον ρευστό χρήμα και ότι προτίθεται να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση.

«Απογειώθηκε» η British Αirways

Εξαιρετικά κέρδη για το επενδυτικό κοινό επιφύλαξαν εξάλλου χθες και οι τιμές των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών, συνεχίζοντας να ευνοούνται από τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης του κλάδου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχθές βάσει στοιχείων. Η τιμή της μετοχής της British Airways απογειώθηκε με ρυθμούς της τάξεως του 17% χθες, στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών, ενώ της Air France απέδιδε κέρδη 10% και της Lufthansa σημείωνε άνοδο 8,5%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε χθες με οριακές απώλειες της τάξεως του 0,05%, στο Παρίσι ο CAC 40 με οριακή άνοδο 0,05%, ο ΜΙΒ 30 στο Μιλάνο απέδωσε κέρδη 0,60% και στη Ζυρίχη ο SMI ενισχύθηκε σημαντικά, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Στη Φρανκφούρτη και λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς, ο δείκτης Xetra Dax ενισχυόταν σε ποσοστό 1,69%. Δήμητρα Κατραμάδου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή