Διαδικασία άρσης του αδιεξόδου η συμφωνία στην Ντόχα

Διαδικασία άρσης του αδιεξόδου η συμφωνία στην Ντόχα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη χθεσινή συμφωνία στην Ντόχα του Κατάρ για την έναρξη νέου διεθνούς γύρου εμπορικών συνομιλιών, ξεκινάει μια διαδικασία άρσης του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το διεθνές εμπορικό σύστημα. Η συμφωνία απλώς σηματοδοτεί την έναρξη εντατικών συνομιλιών που ενδέχεται να διαρκέσουν χρόνια. Αν, όμως, δεν είχε επιτευχθεί, θα υπονομευόταν η εμπιστοσύνη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και γενικότερα στη διεθνή οικονομική συνεργασία ακριβώς τη στιγμή που είναι αναγκαία.

Δεν συμμερίζονται όλες οι χώρες αυτήν την αίσθηση αναγκαιότητας. Η Γαλλία επέμεινε στη διατήρηση των επιδοτήσεων για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, πρακτική που μεροληπτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό εναντίον των φτωχότερων παραγωγών. Τη χειρότερη στάση τήρησε, όμως, η Ινδία που παρακώλυε συστηματικά τη διαδικασία των συνομιλιών.

Η επίτευξη συμφωνίας απαίτησε τόσο πολλούς συμβιβασμούς και υπαναχωρήσεις, ώστε η ατζέντα που προέκυψε σχεδόν στερείται νοήματος. Τίποτε δεν μπορεί, όμως, να εμποδίσει έναν γύρο συνομιλιών, αντικείμενο του οποίου θα είναι η πρόσβαση στην αγορά και όχι δευτερεύοντα θέματα όπως οι επενδύσεις.

Το πνεύμα συνεργασίας που διέπνε τις συνομιλίες στην Ντόχα πρέπει, επίσης, να υπογραμμίσει τη νομιμοποίηση του ΠΟΕ και της απελευθέρωσης του εμπορίου. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, που περιθωριοποιήθηκαν το 1999 στο Σιάτλ, αυτή τη φορά απετέλεσαν μια ουσιαστική διαπραγματευτική δύναμη. Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν μια κάπως εξευμενιστική προσέγγιση και κατόρθωσαν να συνεργασθούν στενότερα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι πλούσιες χώρες πρέπει να οικοδομήσουν πάνω στη νέα αυτή αρχή, εκπληρώνοντας τις παλιές τους υποσχέσεις και βοηθώντας τις φτωχότερες χώρες να λάβουν πλήρως μέρος στις διαπραγματεύσεις. Προπαντός, όμως, αν θέλουν να επιτύχει ο νέος γύρος συνομιλιών θα πρέπει να προετοιμασθούν για τις αναγκαίες παραχωρήσεις κυρίως στον τομέα της γεωργίας.

Οι αγορές προσωπικών υπολογιστών και εκτυπωτών είναι ώριμες. Η ΗΡ δεν κυριαρχεί στους server και τις υπηρεσίες. Η διευθύνουσα σύμβουλός της, Κάρλι Φιορίνα, υποστηρίζει ότι η εταιρεία δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να δώσει έμφαση στην οργανική ανάπτυξή τους. Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Compaq με τα πιο φθηνά προϊόντα θα της παρείχε μάλλον περισσότερη ποσότητα παρά ποιότητα, ενώ η μεγαλύτερη έκθεση στους προσωπικούς υπολογιστές είναι πικρό χάπι. Δεν υπάρχουν πιο ελκυστικοί στόχοι; Μια αμυντική συγχώνευση είναι αξιοσέβαστο σχέδιο. Ομως, οι αμυντικές συγχωνεύσεις είναι ευκολότερες μεταξύ των παλαιού τύπου βιομηχανικών εταιρειών, που διαθέτουν πιο εύπλαστους υπαλλήλους και πελάτες. Και δεν βοηθά το γεγονός ότι η ΗΡ διαθέτει υπερήφανη ιστορία και μετόχους μεγάλων και δύσκολων οικογενειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή