Από τις 17 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το μέρισμα

Από τις 17 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το μέρισμα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 17 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ο υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, διευκρίνισε ότι η πλατφόρμα θα είναι πιο απλή και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου.

Από τις 27 του μηνός θα αρχίζουν να πιστώνονται τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει κατατεθεί στο σύνολο των δικαιούχων. Σημειώνεται ότι το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ θα καταβληθεί συνολικά σε 250.000 νοικοκυριά, ενώ το προς διανομή ποσό ανέρχεται στα 175 εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα είναι:

1. Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 19.140.

2. Οικογένειες με τουλάχιστον τον έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών) και τουλάχιστον ένα προστατευόμενο παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αφορά και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για 163.778 νοικοκυριά.

3. Οικογένειες με τους δυο γονείς βραχυχρόνια άνεργους (κάτω των 12 μηνών), τουλάχιστον ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται και μονογονεϊκές οικογένειες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 40.927 νοικοκυριά.

4. Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

Ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης τονίζοντας ότι: «Οφείλω να ενεργήσω με υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που έξι μήνες πριν μοίρασε στους συνταξιούχους χρήματα και εξάντλησε αυτό που προσδοκούν τώρα οι πολίτες», επαναλαμβάνοντας ότι τα ταμεία ήταν μείον όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση.

«Προεκλογικά είχαμε πει πως δεν υπάρχει χώρος για μέρισμα, αλλά καταφέραμε μέσω του ΕΝΦΙΑ, του φόρου πετρελαίου να βρούμε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Καλώς έχει η κοινωνία προσδοκίες, αλλά αυτά τα χρήματα υπάρχουν, αυτά δώσαμε και εξαντλήσαμε τα περιθώρια του προϋπολογισμού», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο μεταξύ, χθες, ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια περιλαμβάνει μόνο μειώσεις και καμία αύξηση φόρου. Στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή διάφορες τροπολογίες όπως αυτή που προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα. Ειδικότερα:

• Δωρεές. Μειώνεται στο μισό και συγκεκριμένα στο 10% από 20% που ισχύει ο φόρος για τις δωρεές προς  φορείς του Δημοσίου, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κ.λπ., εφόσον οι δωρεές υπερβαίνουν τα 100 ευρώ.

• ΦΠΑ στα φάρμακα. Στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από τον χαμηλό 13% υπάγονται τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα όπως καρκίνος, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα και μυασθένεια (ΔΚ 3003 και 3004), καθώς και τα εμβόλια και ανοσολογικά προϊόντα της δασμολογικής κλάσης 3002.

• ΕΝΦΙΑ. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 ακίνητα νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που εντάσσονται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης καθώς και σε ΟΤΑ των οποίων η χρήση καλύπτει αποκλειστικά ανάγκες της δημόσιας υγείας (π.χ. τα ακίνητα στα οποία στεγάζονται δημόσια νοσοκομεία).

• Αυτοκίνητα πολυτέκνων.  Εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το φορολογικό έτος 2019 και μετά τα επιβατικά αυτοκίνητα πολυτέκνων με τουλάχιστον 4 εξαρτώμενα παιδιά.

• Ειδικός φόρος ακινήτων. Εξαιρούνται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013, της υποχρέωσης καταβολής του ειδικού ετήσιου φόρου 15% επί της αξίας των εμπράγματων δικαιωμάτων πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας επί ακινήτων και οι εταιρείες των οποίων το σύνολο των μετοχών τους κατέχουν νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν κοινωφελείς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς σκοπούς στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή