Εκθετες στο οικονομικό έγκλημα οι επιχειρήσεις

Εκθετες στο οικονομικό έγκλημα οι επιχειρήσεις

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευάλωτες στο οικονομικό έγκλημα είναι σε σημαντικό βαθμό οι μεγάλες (κυρίως) ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο οίκος Pricewaterhouse Coopers σε 3.400 εταιρείες, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και κυβερνητικούς φορείς σε 15 χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης το 42,5% των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχει πέσει θύμα οικονομικού εγκλήματος τα τελευταία δύο χρόνια. Το 60% των εγκλημάτων διαπράχθηκε από τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό που αφορά παράνομες πράξεις από τα διευθυντικά στελέχη τους. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις απάτης είναι:

– Κλοπή περιουσιακών στοιχείων από το προσωπικό (63%).

– Παραποίηση οικονομικών στοιχείων ή κλοπή από διευθυντικά στελέχη (24%).

– Ηλεκτρονικό έγκλημα (13%).

– Περιπτώσεις δωροδοκίας (11%).

– Ξέπλυμα χρήματος (5%).

– Εκβιασμός (5%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ 854 από τις επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας υπήρξαν θύματα οικονομικού εγκλήματος, μόνον 536 ήταν σε θέση να υπολογίσουν τη ζημία που υπέστησαν. Οι επιχειρήσεις αυτές εκτιμάται ότι έχασαν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ (περίπου 1,23 τρισ. δρχ.), ενώ μόνον η μία στις πέντε επιχειρήσεις κατόρθωσε να καλύψει το 50% των ζημιών της.

Από την έρευνα διαφαίνεται ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν στρατηγική για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, ενώ μόνον το 22% των εταιρειών παρέχει εκπαίδευση στο προσωπικό σε θέματα που αφορούν απάτες.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έγιναν κατ’ αρχήν αποδεκτά από τον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι φανερό σε όλους ότι αυτά πρέπει να λειτουργήσουν και να αποδώσουν εντός του 2002, προκειμένου να βγει η οικονομία χωρίς απώλειες από τη διεθνή ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή