Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο απόηχος της «προειδοποίησης» του Πολ Ο’ Νιλ πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας το 2002 είναι «λαθεμένες», επισκίασε τα πάντα. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε χθες ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2002 θα είναι αρκετά μεγαλύτεροι από αυτούς που προβλέπει το ΔΝΤ. Η πολιτική επείγουσας σωτηρίας για την αμερικανική οικονομία με την εφαρμογή αναθέρμανσης μέσω δημοσιονομικών πακέτων και φορολογικών ελαφρύνσεων μαμούθ, θα πετύχει δήλωσε με βεβαιότητα ο Ο’ Νιλ. Οι περικοπές αυτές περιλαμβάνονται στο κατεπείγον πακέτο μέτρων των 100 δισ. δολαρίων! Ηδη έχει εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο με ταχύτατες διαδικασίες πακέτο ύψους 55 δισ. δολαρίων (από τα οποία τα 15 δισ. δολάρια για τη στήριξη και τη διάσωση από τη χρεοκοπία των αεροπορικών εταιρειών). Να θυμίσω ότι ήδη τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έδειξαν συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2001 (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος), καταγράφοντας πτώση 0,4% του ΑΕΠ, επί ετησίας βάσεως, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 1991.Τώρα, λοιπόν, και τυπικώς θα επιβεβαιωθεί από το τρέχον τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη πέσει σε «ύφεση».

Τώρα το ΔΝΤ αναθεωρεί επί το δυσμενέστερον όλες τις αρχικές του εκτιμήσεις περί αναπτυξιακών ρυθμών για το 2001 και για το 2002, τόσο της παγκόσμιας οικονομίας όσο και των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει συνολική ανάπτυξη κατά 2,4% για το τρέχον όσο και για το επόμενο έτος (πολύ μικρότερη από την αρχική πρόβλεψη κατά 2,6% φέτος και 3,5% του χρόνου). Για τις ΗΠΑ προβλέπει ανάπτυξη 1,1% φέτος και μόνον 0,7% για το 2002 (από την αρχική πρόβλεψη κατά 1,3% φέτος και 2,2% του χρόνου). Για τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανάπτυξη 1,7% και 1,4% (από 1,8% και 2,2% αντίστοιχα). Και για την Ιαπωνία συρρίκνωση κατά 0,9% φέτος και κατά 1,3% του χρόνου, δηλαδή έξαρση της ύφεσης (από τις αρχικές εκτιμήσεις για 0,5% συρρίκνωση φέτος, αλλά ανάπτυξη 0,2% του χρόνου).

Να επισημανθεί ότι το τρέχον Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται στην Οττάβα του Καναδά η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που είχε αναβληθεί. Να θυμίσω ότι η κανονική σύνοδος ήταν να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε μετά την εφιαλτική Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου.

Ενώ τα αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν τις τελευταίες θέσεις των Ταλιμπάν, η Wall Street και το δολάριο αγνόησαν τη «μαύρη» εικόνα που έδωσε μια ακόμη έκθεση της FED. Βεβαίως, η «μαύρη» εικόνα της ύφεσης που έχει μολύνει την «καρδιά» της αμερικανικής βιομηχανίας ολίγον ξεθώριασε, όπως έδειξε η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης έδειξε μεν συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και τον Νοέμβριο στην ευρύτερη περιοχή της Φιλαδέλφειας, επιβεβαιώνοντας την ύφεση που πλήττει τη βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Να επισημανθεί ότι η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση για 12ο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο, πρόκειται δε για τη μακρύτερη σε διάρκεια πτωτική πορεία από το 1945! Ωστόσο τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Τα blue chips και το δολάριο ενισχύουν τη δυναμική και τα κέρδη τους, προεξοφλώντας τις νικηφόρα λήξη του πολέμου υπέρ των Αμερικανών και των Αφγανών συμμάχων τους. Ιδιαίτερα ευνοημένο το δολάριο έναντι του ευρώ και κυρίως χθες έναντι του γιεν, πυροδότησε την πτώση του γιεν στα 122,50 σεντς.

Ο κ. Χριστοδουλάτος εμφανίζεται υπέρμαχος του «μινιμαλισμού» στην Ο.Α., προτείνοντας στόλο 15-20 αεροσκαφών για το 2002 από τα 32 που διαθέτει σήμερα, ενώ μάλλον απογοητευτικές είναι οι προσφορές για την αγορά των 6 Β 737-400 (JLL). Ομως, φαίνεται ότι και ουδεμία προσπάθεια καταβάλλεται από την αρμόδια διεύθυνση Οικονομικών της Ο.Α. για την επέκταση της δανειακής σύμβασης των έξι boeing, μέχρις ότου ομαλοποιηθεί και η αγορά. Επιπρόσθετα δρομολογήθηκαν 104 απολύσεις προσωπικού της Ο.Α. στο εξωτερικό με συμβάσεις, ενώ υπάρχει εισήγηση για άλλες 100 απολύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή