Παρά την κρίση, η Βρετανία αντιστέκεται σθεναρά στην παγκόσμια επιβράδυνση

Παρά την κρίση, η Βρετανία αντιστέκεται σθεναρά στην παγκόσμια επιβράδυνση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία έχει μία στις δέκα πιθανότητες να παγιδευτεί σε βαθιά ύφεση και η χαλάρωση του ρυθμού ανάπτυξης που έχει προκληθεί από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι βραχυπρόθεσμη, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας. Στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζεται ότι η άνοδος της κατανάλωσης περιορίζει τις συνέπειες των προβλημάτων στον μεταποιητικό κλάδο και στην ευρύτερη οικονομία. «Ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί τα επόμενα δυο τρίμηνα. Αλλά η επιβράδυνση, σαφώς, δεν συσχετίζεται με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο υποδιοικητής της τράπεζας, Μέρβιν Κινγκ. Ο κ. Κινγκ προσέθεσε ότι κανένα μέλος της εννεαμελούς επιτροπής που χαράζει νομισματική πολιτική της χώρας δεν έχει την πεποίθηση ότι η χώρα θα παγιδευτεί σε ύφεση. Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της στο 4%.

Μέτρα τόνωσης

«Βραχυπρόθεσμα, ο πληθωρισμός θα είναι λίγο χαμηλότερος του αρχικού στόχου. Ωστόσο, έχουν παρθεί αρκετά μέτρα για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, τόσο δημοσιονομικά όσο και νομισματικά, τα οποία θα πρέπει να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ζήτησης για τα βρετανικά προϊόντα».

Ο κ. Κινγκ προειδοποίησε ότι το κόστος της τόνωσης της ζήτησης μέσω της μείωσης των επιτοκίων είναι οι ανισορροπίες που επικρατούν ανάμεσα στη δυναμική ζήτηση και το αδύναμο εμπόριο. Η «όρεξη» των Βρετανών καταναλωτών για τα εισαγόμενα προϊόντα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς είναι δύο παράγοντες που θα παίξουν αναχαιτιστικό ρόλο στην ανάπτυξη για έκτο συνεχόμενο έτος.

Παρά τον κίνδυνο που συνδέεται με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της στερλίνας, ο κ. Κινγκ δήλωσε ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής δεν είχε άλλη επιλογή από το να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια. «Μέχρι στιγμής οι ενδείξεις για μείωση της κατανάλωσης ήταν ισχνές, ενώ η αύξηση του συνολικού αριθμού των προσωπικών δανείων, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ανήλθε στη μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας».

Πληθωριστικές πιέσεις

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης για τον πληθωρισμό, εάν δεν αποφασίζονταν η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μετά τις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού θα ήταν πολύ μικρότερος συγκριτικά με τον στόχο του 2,5%, που είχε θέσει η κυβέρνηση. «Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής επισήμανε ότι η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας είχε επηρεάσει τη προοπτική ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας και μείωσε τις επικείμενες πληθωριστικές πιέσεις», τονίζει ο κ. Κινγκ.

Εάν δεν παίρναμε τα μέτρα αυτά, τότε ο πληθωρισμός θα ήταν πολύ μικρότερος του στόχου, για την επόμενη διετία, τραυματίζοντας την ισχύ της οικονομικής δραστηριότητας, συμπλήρωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή