Κατεβάζει τον παγκόσμιο πήχυ ανάπτυξης το ΔΝΤ

Κατεβάζει τον παγκόσμιο πήχυ ανάπτυξης το ΔΝΤ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σαν να προσπαθείς να διαβάσεις το φλιτζάνι του καφέ», είναι η απόπειρα να γίνουν προβλέψεις για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Με αυτά τα λόγια ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Χορστ Κέλερ ανακοίνωσε τις προβλέψεις του Οργανισμού για περιορισμό της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 2,4% φέτος και του χρόνου. Μόλις τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 2,6% φέτος και 3,5% του χρόνου, αλλά σε μία έκθεση που δεν είχε προλάβει να συμπεριλάβει την αποτίμηση των συνεπειών των τρομοκρατικών επιθέσεων. Πολλοί οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν μια κατάσταση όπου η παγκόσμια ανάπτυξη περιορίζεται κάτω από το 2,5% ως υφεσιακή, άποψη που δεν συμμερίζεται πάντως ο κ. Κέλερ.

Το ΔΝΤ γίνεται ουσιαστικά ο πρώτος μεγάλος διεθνής οργανισμός που ανακοινώνει επίσημα προβλέψεις για τις επιπτώσεις του τρομοκρατικού χτυπήματος στην παγκόσμια οικονομία. Πρόλαβε για λίγες ημέρες τη δημοσίευση της εξαμηνιαίας έκθεσης του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα. Πάντως, διαρροές στον διεθνή Τύπο για το πώς διαμορφώνονται πλέον οι εκτιμήσεις και των δύο οργανισμών είχαν γίνει ήδη τον προηγούμενο μήνα.

ΗΠΑ

Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις και για τις τρεις μεγάλες οικονομίες του κόσμου – τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Για τις ΗΠΑ προβλέπει πλέον ανάπτυξη 1,1% φέτος και 0,7% του χρόνου από το 3% και 2,2% αντίστοιχα των προβλέψεων του Οκτωβρίου. Η πρόβλεψη για το 2002 προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Πολ Ο’ Νιλ που είπε «ότι έχει βάλει στοίχημα με τον κ. Κέλερ και ότι θα πέσει εντελώς έξω».

Ε.Ε. – Ιαπωνία

Η ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση τοποθετείται πλέον στο 1,7% το 2001 και το 1,4% το 2002 από το 1,8% και 2,2% των προηγούμενων εκτιμήσεων. Για την Ιαπωνία προβλέπει κανονική ύφεση τόσο φέτος όσο και του χρόνου με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 2001 και 1,3% του χρόνου. Τον Οκτώβριο εκτιμούσε ότι η φετινή συρρίκνωση κατά 0,5% θα μετατρεπόταν σε έστω και οριακή ανάπτυξη κατά 0,2% του χρόνου.

Νέες συμβάσεις η Singular

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή