Η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας χτυπάει στην Οττάβα του Καναδά

Η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας χτυπάει στην Οττάβα του Καναδά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις σημαντικές συναντήσεις ανωτάτου επιπέδου για την οικονομία γίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Οττάβα του Καναδά, μόλις μετά την ανακοίνωση των νέων χαμηλότερων προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Και στις τρεις συναντήσεις θα συμμετέχουν υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες πλουσίων και φτωχών χωρών. Στόχος είναι η διερεύνηση λύσεων για μια ώθηση στην οικονομία αλλά και ο συντονισμός των προσπαθειών για το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σήμερα το πρωί γίνεται η συνεδρίαση της ομάδας G20 των πλουσίων και των φτωχών χωρών. Συμμετέχουν τόσο χώρες της ομάδας G7, των πλουσίων, όσο και χώρες όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Κίνα, η Ινδία, το Μεξικό και η Τουρκία. Το απόγευμα και αύριο το πρωί θα συνεδριάσουν η Διεθνής Νομισματική και Χρηματοοικονομική Επιτροπή (IMFC) και η Επιτροπή Ανάπτυξης, τα πιο ευέλικτα όργανα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στα οποία δεν συμμετέχουν και οι 183 χώρες-μέλη των δίδυμων οργανισμών.

Μέτρα ασφαλείας

Η συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν προγραμματισμένη να γίνει το φθινόπωρο στην Ουάσιγκτον, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας του κλίματος που διαμόρφωσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Για τον ίδιο λόγο η Ινδία αποφάσισε τελικά να μη φιλοξενήσει τη συνεδρίαση του G20 στο Νέο Δελχί, και έτσι και τα τρία γεγονότα γίνονται στην καναδική Οττάβα. Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, όχι μόνο για τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων, αλλά και εξαιτίας των διαδηλώσεων που οργανώνουν ομάδες κατά της παγκοσμιοποίησης. Οι αστυνομικές αρχές δήλωσαν ότι δεν περιμένουν βίαια γεγονότα όπως αυτά που οδήγησαν σχεδόν στη διάλυση της συνάντησης Αμερικανών ηγετών στην πόλη του Κεμπέκ και στον θάνατο ενός διαδηλωτή στη συνάντηση του G7 στη Γένοβα της Ιταλίας πρόσφατα.

Ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Πολ Μάρτιν, που είναι παράλληλα και προεδρεύων του G20, εμφανίζεται αποφασισμένος να ασκήσει έντονες πιέσεις για τη λήψη μέτρων κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τουρκία

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Τουρκία ανακοίνωσε χθες μια σειρά μέτρων μεγάλων περικοπών των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους για την απόσπαση του τρίτου πακέτου βοήθειας από το ΔΝΤ μέσα σε μόλις δώδεκα μήνες. Το πακέτο του ΔΝΤ ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 10 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή