Ο ΔΗΚΤΗΣ

7' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις κατά 2,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2000, αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους η ελληνική αγορά προσωπικών υπολογιστών. Το συγκεκριμένο στοιχείο της πολυεθνικής εταιρείας ερευνών IDC αποκαλύπτει τις συνθήκες ύφεσης που επικρατούν στην εγχώρια αγορά πληροφορικής, εν μέσω των έργων του Γ’ ΚΠΣ (που παραμένουν στα χαρτιά). Τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας εμφανίζουν την εγχώρια αγορά να κινείται με ρυθμούς χαμηλότερους από αυτούς που προβλέπονταν στις αρχές του έτους.

Τώρα τα στελέχη των εταιρειών θεωρούν πως η συνολική αγορά πληροφορικής δεν θα αυξηθεί περισσότερο από 9% σε σύγκριση με το 2000. Θυμίζουμε ότι πέρυσι οι ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς προσέγγισαν το 20%.

Η έρευνα της IDC αναμένεται, πάντως, να ανάψει νέες «φωτιές» καθώς για 10ο συνεχόμενο τρίμηνο φέρνει την Compaq στην πρώτη θέση, με μερίδιο που αγγίζει το 20%. Τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας έχουν αμφισβητηθεί ουκ ολίγες φορές από τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής προσωπικών υπολογιστών… Σύμφωνα με την IDC -όπως τα ανακοίνωσε η Compaq- η πολυεθνική εταιρεία κατέχει την 1η θέση της αγοράς στο σύνολό της με μερίδιο αγοράς που είναι κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από αυτό του δεύτερου στην κατάταξη.

Στον τομέα των επιτραπέζιων συστημάτων η Compaq κατέχει το 12,6% της αγοράς, ενώ στον κλάδο των φορητών υπολογιστών η εταιρεία κατέχει το 43,6% της αγοράς, ενώ ο δεύτερος της κατάταξης έχει μόλις το 18,4%. Τέλος, στον τομέα των κεντρικών υπολογιστών (servers) η Compaq κατέχει επίσης την 1η θέση με μερίδιο αγοράς 25,9%, σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της.

Και οι άλλοι μισοί…

Κλίμα ευφορίας επικρατεί μεταξύ των επενδυτών για τον κατασκευαστικό κλάδο εν μέσω σεναρίων για νέους ομίλους, ισχυρά σχήματα και άλλα ηχηρά παρόμοια. Βεβαίως, όσοι επιμένουν στο λαμπρό μέλλον των τεχνικών εταιρειών της Σοφοκλέους παραλείπουν να επισημάνουν τι θα συμβεί σε όσους κατασκευαστές (που σήμερα ανήκουν στην ανώτατη τάξη, δηλαδή την Η’) δεν καταφέρουν να ενταχθούν στη νέα ανώτατη κατηγορία των εργοληπτικών πτυχίων. Μια πρόχειρη ματιά στη λίστα των 35 περίπου εισηγμένων εργολάβων δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί κινδυνεύουν με υποβιβασμό, μέσα από τη διαδικασία επανάκρισης των πτυχίων. Είναι αλήθεια ότι η είσοδος στην ανώτατη τάξη δεν είναι αυτοσκοπός και ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσοι αποκτήσουν χαμηλότερα πτυχία. Τότε, όμως, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν αυτόνομα κάποια μεγάλα έργα, ενώ θα αποκτήσουν στενή εξάρτηση από τους ισχυρούς του κλάδου, για τους οποίους θα λειτουργούν ως υπεργολάβοι. Συνεπώς απαιτούνται περισσότερο προσεκτικές τοποθετήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο γιατί ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Κάτι ξέρουν και οι επενδυτές της ΕΡΓΑΣ…

Τα θεωρεί… ικανοποιητικά

Μπορεί τα αποτέσματα της Unisystems στο εννεάμηνο να βρίσκονται χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2000, αλλά η διοίκηση της εταιρείας πληροφορικής τα θεωρεί ικανοποιητικά. Πέρυσι η Unisystems παρουσίασε έκρηξη εσόδων και κερδοφορίας εξαιτίας της έκτακτης δουλειάς που ανέλαβε στην Alpha Bank και αφορούσε την ενοποίηση των συστημάτων της Alpha και της Ιονικής. Στο εννεάμηνο του 2001, ο κύκλος εργασιών της Unisystems ανήλθε στα 13 δισ. δρχ. ενώ τα κέρδη προ φόρων στα 3 δισ. δρχ. Για το σύνολο της χρήσης προβλέπεται, βάσει των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων, άνω των 15 δισ. τζίρος και κέρδη που θα ανέλθουν στα 3,5 δισ. δρχ. Η μετοχή της Unisystems διαπραγματεύεται με p/e 14,5 και παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο του κλάδου.

Λίγο πριν από την εισαγωγή…

Μέρες για την εισαγωγή της στο ΧΑΑ μετράει η ΔΕΗ και χθες το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης ενέκρινε το ενημερωτικό. Ακολούθησε έκτακτη γενική συνέλευση, που ενέκρινε τις αποφάσεις του δ.σ. και το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο, το σύμβουλο ιδιωτικοποίησης και εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχόλησε το θέμα της ιδιωτικής τοποθέτησης για τη διάθεση μετοχών σε στελέχη και εργαζομένους της Επιχείρησης. Το ποσοστό δεν έχει διευκρινιστεί, το θέμα πάντως θα συνδυαστεί με δέσμευση για διακράτηση της μετοχής για συγκεκριμένο διάστημα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Το χρονοδιάγραμμα, πάντως, της ΔΕΗ αναφέρεται σε δημόσια εγγραφή το διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου.

UΒS Warburg για Εurobank

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της Eurobank, η διεθνής επενδυτική τράπεζα UBS Warburg προτίμησε να αφήσει αμετάβλητη τόσο τη σύσταση για «διακράτηση» (hold) όπως και την τιμή-στόχο των 13,6 ευρώ για τη μετοχή της ελληνικής τράπεζας. «Σχεδιάζουμε να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας και την τιμή-στόχο όταν βελτιωθεί η ορατότητα σχετικά με την μελλοντική πορεία της δραστηριότητας στις εξαγορές και συγχωνεύεσις στην εγχώρια αγορά», σχολιάζουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου κ. Δημήτρης Σπανοδήμος και Στέριος Σουγιούτζογλου, που προσθέτουν ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις τους με μικρές αποκλίσεις. Χθες η τιμή της Eurobank έκλεισε στα 16,40 ευρώ.

UΒS Warburg για Ρanafon

Αμετάβλητη αφήνει τη σύσταση «διακράτηση» (hold) όπως και την τιμή-στόχο των 5 ευρώ για τη μετοχή της Panafon η διεθνής επενδυτική τράπεζα UBS Warburg, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της ελληνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, που, όπως σχολιάζει, σε γενικές γραμμές δεν επεφύλαξαν εκπλήξεις. Πάντως, η UBS Warburg αναφέρει ακόμη ότι αυτόν τον καιρό ετοιμάζει αναθεώρηση των προβλέψεων για τα ετήσια αποτελέσματα. Χθες η τιμή της Panafon έκλεισε στα 5,94 ευρώ.

«Κοινωνική» συνέντευξη

Αναμφιβόλως κοινωνική η πρόσφατη, πρώτη επίσημη, συνέντευξη του υπουργού Εργασίας κ. Δημήτρη Ρέππα. «Η κυβέρνηση εντείνει την προσπάθειά της να διαμορφώσει μία νέα κοινωνική χάρτα, ένα νέο κοινωνικό σχέδιο για μία κοινωνία ισχυρή και δίκαιη», σημείωσε.

Οι λέξεις «κοινωνία» και «κοινωνικός» αναφέρθηκαν, με βάση μία πρόχειρη καταμέτρηση, 47 φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού, ο οποίος και επέμεινε στο στόχο της κυβέρνησης για τη «διασφάλιση του κοινωνικού κεκτημένου».

Σαφώς επικοινωνιακότερος του προκατόχου ο κ. Ρέππας, αναφέρθηκε σε επτά (7) διαφορετικές κοινωνίες – στόχους, τις εξής: κοινωνία εμπιστοσύνης, κοινωνία παραγωγής – εργασίας και ανάπτυξης, κοινωνία αλληλεγγύης – δικαιοσύνης, κοινωνία αποτελεσματικότητας – διαφάνειας – ποιότητας, κοινωνία ισότητας, κοινωνία σιγουριάς – ασφάλειας και, τέλος, την κοινωνία της δημιουργίας. Και αφού άπαντες ένιωσαν αρκούντως κοινωνικοποιημένοι, ο κ. Ρέππας αποκάλυψε ότι επιπλέον χρήματα μάλλον δεν υπάρχουν για την ασφάλιση. Κι ας είναι κι αυτή «κοινωνική».

Προς συγχώνευση και άμεσα

Προχωρεί άμεσα σε συγχώνευση η Μicromedia-Μπριτάνια με τον Κλαουδάτο, με σκοπό -όπως ανακοινώθηκε- τη δημιουργία μιας ισχυρής εταιρείας σε όλους τους τομείς του εμπορίου, από κλωστοϋφαντουργία και ένδυση μέχρι ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά. Καθορίστηκε και η σχέση ανταλλαγής των νέων μετοχών, αφού ελήφθησαν υπόψη οι εκτιμήσεις της ΣΟΛ Α.Ε. Η Micromedia θα απορροφήσει τον Κλαουδάτο βάσει της σχέσης ανταλλαγής 1 μετοχής του Κλαουδάτου προς 0,99 της Micromedia και την Alphagraph με 1 μετοχή αυτής προς 1,143 της Micromedia. Οσο για το χρόνο πραγματοποίησης της συγχώνευσης, η ανακοίνωση του Ομίλου Κορασίδη μιλάει για ισολογισμό μετασχηματισμού της 31.12.2001. Βέβαια, για τον όμιλο αυτά είναι αρκετά ρευστά πράγματα, αφού η συγχώνευση Κλαουδάτου-Εlephant είχε ισολογισμό 30.9.2000 και ακόμα ενημερώνεται το ΧΑΑ με τα επιπλέον στοιχεία, ενώ η Alphagraph έχει αποφασιστεί να απορροφηθεί από τη Micromedia από την εποχή που αυτή συγχωνεύθηκε με την Μπριτάνια στις αρχές του 1999… Η νέα εταιρεία θα παρουσιάζει συνολικό τζίρο 45 δισ. δρχ. το 2001, αφού προστεθούν οι πωλήσεις της Elephant περί τα 25 δισ., της Micromedia πάνω από 18 δισ. και της Aplhagraph λίγο κάτω από 1 δισ. δρχ.

Απέδωσε το νοικοκύρεμα

Ορθολογική διαχείριση εξόδων και μίγματος προϊόντων απέφεραν αποτελέσματα στη εμπορική εταιρεία ειδών οικιακής χρήσης Yalco. Το εννεάμηνο ήταν πολύ καλό, με υπερδιπλάσια κέρδη που, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, τα προ φόρων αποτελέσματα αυξήθηκαν κατά 143% στα 786,78 εκ. δρχ. από 323,2 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αύξηση που οφείλεται στη βελτίωση του συντελεστή μικτών κερδών (αποτέλεσμα του μίγματος των προϊόντων οικιακής και επαγγελματικής χρήσης) και στη συγκράτηση των δαπανών. Οι πωλήσεις, ωστόσο, δεν παρουσίασαν ανάλογη άνοδο, μόλις κατά 12,7%, και διαμορφώθηκαν σε 7,847 δισ. δρχ. από 6,962 δισ. στο εννεάμηνο 2000.

Ανοδικά η «Κέκροψ»

Στο ύψος του 1,1 δισ. δρχ. ανήλθε κατά το εννιάμηνο του έτους ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων «Κέκροψ», ενώ τα κέρδη ξεπέρασαν τα 300 εκατ. δρχ. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν είναι συγκρίσιμα με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν ο μεν κύκλος εργασιών ήταν μηδενικός, ενώ υπήρχαν και ζημίες της τάξεως των 29 εκατ. δρχ. Ολες οι πωλήσεις της εταιρείας κατά την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο διάστημα ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί σε 1,6 δισ. δρχ.

Τα δύο έργα στα οποία οφείλονται τα έσοδα της «Κέκροψ» είναι υπό κατασκευή και πρόκειται για συγκροτήματα κατοικιών σε οικόπεδα της εταιρείας στο Π. Ψυχικό. Πρόκειται για ένα συγκρότημα 21 κατοικιών (διαμερίσματα και μεζονέτες), το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου, Τεπελενίου και Μελετοπούλου και ενός δεύτερου που περιλαμβάνει 10 μεγάλες μεζονέτες αντίστοιχα και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Περσέως και Δόλασικ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή