Παραμένει ανένδοτη η Ρωσία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 17,48 δολάρια εκινείτο χθες το απόγευμα η τιμή του πετρελαίου Brent στο Λονδίνο, δείχνοντας τάσεις σταθεροποίησης μετά τη μεγάλη υποχώρηση της Τετάρτης και της Πέμπτης, αλλά οι προβλέψεις εμφανίζονται δυσοίωνες για τους παραγωγούς, κάνοντας λόγο για περαιτέρω υποχώρηση. Στις τάξεις των ανεξάρτητων παραγωγών παρατηρείται κινητικότητα, με τον Μεξικανό υπουργό Πετρελαίου Ερνέστο Μαρτένς να επισκέπτεται τη Δευτέρα τη Μόσχα. Στόχος του Μεξικανού υπουργού είναι να πείσει τη ρωσική πλευρά για την ανάγκη εξεύρεσης μιας συναινετικής λύσης μεταξύ των ανεξάρτητων παραγωγών αλλά και του ΟΠΕΚ, προκειμένου να ακολουθηθεί ενιαία πολιτική για τη στήριξη της τιμής του περελαίου.

Αναζητείται συμβιβασμός

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, η διπλωματική αποστολή του κ. Μαρτένς εμφανίζεται ιδιαίτερα δύσκολη. Η Μόσχα δείχνει ανένδοτη και με χθεσινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ ανέβασε τους τόνους. «Κανείς δεν μπορεί να μας θέτει αιτήματα και να μας υπαγορεύσει την ενεργειακή μας πολιτική», δήλωσε στο πρακτορείο RIA ο κ. Κασιάνοφ, που βρίσκεται στη Μαδρίτη πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ έχει ζητήσει από τους τρεις μεγάλους ανεξάρτητους παραγωγούς -Ρωσία, Μεξικό, Νορβηγία- να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 500.000 ημερησίως ώστε από 1ης Ιανουαρίου να περιορίσει και αυτός τις εξαγωγές του κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.

Από την πλευρά της η Ρωσία αποδέχεται να μειώσει τις εξαγωγές της μόλις κατά 30.000 βαρέλια ημερησίως. «Η ρωσική πολιτική για τις πετρελαϊκές εξαγωγές καθορίζεται από την κυβέρνηση και τις πετρελαιοβιομηχανίες με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών και των καταναλωτών. Η υποχώρηση της τιμής είναι παροδική και επομένως καθόλου ανησυχητική, ενώ η τιμή στόχος για το βαρέλι κυμαίνεται μεταξύ των 20 και 25 δολαρίων», υποστήριξε ο κ. Κασιάνοφ.

Φθηνή ενέργεια

Είναι σαφές ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας είναι πλήρης, κάτι που αυξάνει σημαντικάτις πιθανότητες περαιτέρω υποχώρησης της αξίας του βαρελιού. Το γεγονός αυτό είναι απολύτως θετικό για τους καταναλωτές, ενώ η φθηνή ενέργεια αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τις προσπάθειες για την αποφυγή της ύφεσης. Αυτό όμως δεν ισχύει και για τους επενδυτές και κυρίως αυτούς που διαθέτουν μετοχές ενεργειακών εταιρειών. Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι χθες, η τιμή του βαρελιού έχει υποχωρήσει κατά 3,8 δολάρια, πλήττοντας τις μετοχές των μεγάλων πετρελαιοβιομηχανιών. Μόνο την Πέμπτη η μετοχή της ExxonMobil υποχώρησε κατά 3,9%, ενώ ο κλαδικός δείκτης στη Νέα Υόρκη κατά 3,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή