Χιλιάδες απολύσεις ανακοίνωσαν οι μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας

Χιλιάδες απολύσεις ανακοίνωσαν οι μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο καιρό είναι αρκετές οι κακές ειδήσεις που αφορούν τις γερμανικές τράπεζες. Οι τέσσερις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες ανακοίνωσαν τις απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων τους. Η Commerzbank, η μικρότερη από αυτές, εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει ζημιές για το τρίτο τρίμηνο. Κάποιο στέλεχος της Deutsche Bank, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, διέρρευσε τα ικανοποιητικά αποτελέσματά της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους. Ως εκ τούτου, επικράτησε μια συγκρατημένη επιδοκιμασία όταν, στις 6 Νοεμβρίου, γνωστοποιήθηκε από τις Deutsche, Commerzbank και Dresdner η από καιρό αναμενόμενη ενοποίηση των θυγατρικών τους, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των στεγαστικών δανείων. Πέρσι, η Dresdner, η οποία «κατοικεί» όπως και οι άλλες δύο στη Φρανκφούρτη, είχε πραγματοποιήσει μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τις Commerzbank και Deutsche με στόχο τη συγχώνευση των προαναφερόμενων τμημάτων τους, οι οποίες όμως δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Επειτα εξαγοράστηκε από τον ασφαλιστικό κολοσσό, Allianz. Η νέα τραπεζική οντότητα, Eurohypo (την ίδια ονομασία έφερε η αντίστοιχη θυγατρική της Deutsche) θα είναι η μεγαλύτερη στεγαστική τράπεζα της χώρας. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να εξελιχθεί με μεγάλη ευκολία ως ο μεγαλύτερος ασφαλιστής του Pfandbriefe, που είναι ο τομέας ομολόγων που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια ή δάνεια του δημοσίου τομέα. Τα εν λόγω ομόλογα εκδίδονται μόνον από στεγαστικές τράπεζες στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, η εκ νέου δημιουργία της Eurohypo είναι μόνον η πιο πρόσφατη εξέλιξη σ’ αυτήν τη γωνία της τραπεζικής όσον αφορά στη Γερμανία. Ηδη, φέτος, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, HVP (κάποτε γνωστή ως HypoVereinsbank) έχει ενοποιήσει τρεις από τις πέντε τράπεζες στεγαστικών δανείων που κατέχει. Σήμερα, ο μεγαλύτερος ασφαλιστής των Pfandbriefe, η Allgemeine HypothekenBank Rheinboden, είναι, ουσιαστικά το αποτέλεσμα της προαναφερομένης συγχώνευσης, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι. Εν τούτοις, υπάρχει ακόμα μια τράπεζα στεγαστικών δανείων, η DePfa, η διοίκηση της οποίας εξετάζει το ενδεχόμενο της διάσπασης των δραστηριοτήτων της σε δυο τομείς: στην παροχή δανείων για την αγορά ακινήτων και σε ειδήμονα του δημοσίου τομέα.

Οι τρεις της Φρανκφούρτης υποστηρίζουν ότι από τη συγχώνευση των στεγαστικών θυγατρικών τους, που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο, θα εξοικονομηθούν 120 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το έτος 2004. Το προσωπικό θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο, απολύοντας 800 άτομα.

Επιπλέον, οι μητρικές στοχεύουν στη μείωση του ποσοστού που κατέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurohypo. Ετσι, αν και θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση κόστους μέσω αυτής της συγχώνευσης, ταυτόχρονα τα περιθώρια κέρδους θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Οι αναλυτές της αγοράς προβληματίζονται, καθώς οι μητρικές θα αυξάνουν σταδιακά τις αποστάσεις τους και η Eurohypo δεν θα απολαμβάνει τα κανάλια διανομής που, επί του παρόντος, θεωρούνται εγγυημένα.

Και ενώ ο δείκτης Nikkei, που είχε καταρρεύσει κάτω από τις 10.000 μονάδες, έκλεισε χθες στις 10.649, 09 μονάδες. Απλώς -έτσι για την ιστορία- αξίζει να επισημανθεί πως από τα ύψη-ρεκόρ των 38.915,87 μονάδων που τα κατέκτησε ο δείκτης Nikkei στις 29 Δεκεμβρίου του 1989, γκρεμίστηκε στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της οδυνηρής περασμένης δεκατίας, όταν η «φούσκα» έσκασε. Η απαξίωση του Nikkei, που έχει χάσει το 70% της αξίας του, φωτίζει την οικονομική χρεοκοπία της Ιαπωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή