Πρό(σ)κληση Χριστοδουλάκη προς ξένους

Πρό(σ)κληση Χριστοδουλάκη προς ξένους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση σε ξένους επενδυτές απηύθυνε χθες στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, προτείνοντας τέσσερις βασικούς τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, την ενέργεια, τον τραπεζικό τομέα, τις κατασκευές και τη βιομηχανία τροφίμων.

Ο κ. Χριστοδουλάκης, μιλώντας χθες στο Λονδίνο, στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών της Βρετανίας, χαρακτήρισε «παράθυρο ευκαιριών» την ελληνική οικονομία, λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος προανήγγειλε από το ίδιο βήμα επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ την επόμενη οκταετία στον τομέα της ενέργειας. (Αναλυτικά, σελίδα 23)

Την ίδια ώρα, η εγχώρια αγορά σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, προχωρεί σε ταχύτατη αναδιάρθρωση με βασικό χαρακτηριστικό τη συγκέντρωση και γνώμονα την ορθολογικοποίηση των σχημάτων.

Ουσιαστικά οι επιχειρηματίες αναγκάζονται τώρα να κινηθούν αμυντικά και να «συμμαζέψουν» τις δαιδαλώδεις και -πολλές φορές- αλλοπρόσαλλες επεκτατικές κινήσεις, στις οποίες προχώρησαν κυρίως κατά τη χρηματιστηριακή άνθηση του 1999 αποσκοπώντας στις υπεραξίες του XAA. Αυτό σήμερα έχει ανατραπεί, καθώς η λειτουργία τέτοιων πολύπλοκων και ανομοιογενών σχημάτων όχι μόνο δεν μπορεί να επιβιώσει, αλλά αντίθετα επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα και την ίδια την αγορά.

Για παραράδειγμα, στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος πρωτοστάτησε σε αδικαιολόγητα πανάκριβες εξαγορές και συμμετοχές εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων, σήμερα είναι σε εξέλιξη πρωτοβουλίες συγχωνεύσεων και απεμπλοκής, όπως οι όμιλοι, Infoquest, LogicDis και Αltec.

Αλλά και σε άλλους κλάδους παρατηρείται η ίδια κινητικότητα, και χαρακτηριστικά αναφέρονται η περίπτωση της αλυσίδας Κορασίδης, ο όμιλος Λαναρά, η Ρanafoκαι ο όμιλος της Ιntracom.

Ετσι κι αλλιώς η συγκέντρωση αποτελεί μια νομοτελειακή εξέλιξη για τις σημερινές συνθήκες της αγοράς και της οικονομίας, γεγονός που δρομολογεί ήδη σημαντικές ανακατάξεις σε πάρα πολλούς κλάδους: Στις κατασκευές η κινητικότητα είναι χαρακτηριστική με στόχο τη δημιουργία μεγάλων βιώσιμων και ανταγωνιστικών σχημάτων, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η δρομολογούμενη συγχώνευση των ομοειδών ομίλων Σαράντη- Παπαέλληνα.

Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, σηματοδοτεί κινήσεις ανάλογου μεγέθους και σε άλλους τομείς της οικονομίας και δίνει το στίγμα μιας ουσιαστικότερης και πιο αποτελεσματικής πολιτικής αναδιαρθρώσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Οι διεργασίες που εξελλίσσσονται σε πολλά μέτωπα στην κατεύθυνση αυτή καταδεικνύεται εκ των πραγμάτων πλέον, ως η μόνη αναπτυξιακή διέξοδος, ικανή να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια και μεγάλες διεθνείς συνεργασίες. O προσανατολισμός αυτός κυριαρχεί στα κυβερνητικά σχέδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή