ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις ενστάσεις Χουλιαράκη για το «δημοσιονομικό κενό» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Τέσσερις ενστάσεις Χουλιαράκη για το «δημοσιονομικό κενό» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Να αποκρούσει τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου που καταλογίζει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την πρόκληση δημοσιονομικού κενού ύψους 396 εκατ. ευρώ (ή 0,2% του ΑΕΠ) επιχειρεί ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο κ. Χουλιαράκης σημειώνει ότι ο ισχυρισμός του οικονομικού επιτελείου βασίζεται σε προσωρινές προβλέψεις των δημοσιονομικών μεγεθών και παραθέτει τέσσερα επιχειρήματα επ’ αυτού:

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χουλιαράκη έχει ως εξής:

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου Προϋπολογισμού του Κράτους έτους 2020 στην ολομέλεια της Βουλής, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και πλήθος βουλευτών της πλειοψηφίας, ισχυρίζονται πως η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε δημοσιονομικό κενό της τάξης των 396 εκ. ή 0.2 τοις εκατό του ΑΕΠ. Σχετικά με τους ισχυρισμούς αυτούς, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:

1. Ο ισχυρισμός αυτός στηρίζεται σε προσωρινές προβλέψεις δημοσιονομικών μεγεθών της 10ης Ιουλίου οι οποίες διορθώθηκαν-αναθεωρήθηκαν το αμέσως επόμενο διάστημα (όπως συχνά συμβαίνει στην εκτίμηση δημοσιονομικών μεγεθών υπό συνθήκες αβεβαιότητας) γεγονός που το Υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να αποσιωπήσει.

2. Άν πράγματι υπήρχε δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0.2 τοις εκατό του ΑΕΠ,  η κυβέρνηση θα όφειλε να λάβει ανάλογα μέτρα δημοσιονομικής συστολής είτε αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση είτε περιστέλλοντας τις δαπάνες. Άλλος τρόπος εξάλειψης του δημοσιονομικού κενού δεν υπάρχει και τα κενά δεν εξαφανίζονται μόνα τους. Συσταλτική δημοσιονομική πολιτική όμως δεν υπήρξε. Αντιθέτως, από τον Ιούλιο του 2019 ακόμα, η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση μειώνοντας τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ κατά 205 εκ ευρώ η 0.1 τοις εκατό του ΑΕΠ.

3. Η ενδεδειγμένη και ασφαλής οδός εκτίμησης του δημοσιονομικού περιθωρίου που παρέδωσε η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 είναι η εκτίμηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του έτους, αφού από αυτό αφαιρεθούν τα αποτελέσματα των νομοθετημένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων της νέας κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 και μετά (no-policy-change scenario). Πεποίθηση μου είναι πως το περιθώριο αυτό κινείται σημαντικά πάνω από το στόχο του 3.5 τοις εκατό.

4. Δυστυχώς, παρά το σχετικό αίτημα, ο αρμόδιος υφυπουργός δεν δέχθηκε να ζητήσει από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να προχωρήσουν στην ανωτέρω εκτίμηση. Με στόχο την προστασία της συζήτησης γύρω από την πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ζητώ τη συνδρομή του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ώστε, ως ανεξάρτητες αρχές, να γνωμοδοτήσουν για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το χρόνο παράδοσης τον Ιούλιο του 2019».