Ανεργία άνω του 8% το 2004 και με το νέο σύμφωνο σταθερότητας

Ανεργία άνω του 8% το 2004 και με το νέο σύμφωνο σταθερότητας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση της ανεργίας με βραδύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν θα περιέχει το αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας, που καταθέτει στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες η Ελλάδα. Οι νέες προβλέψεις γίνονται υπό την πίεση της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, αλλά λαμβάνουν υπ’ όψιν και τις ελληνικές ιδιομορφίες. H ανεργία θα συνεχίσει να είναι πολλά χρόνια ακόμα αγκάθι για την ελληνική κοινωνία, που παραμένει παθητικά προσηλωμένη σε δομές του παρελθόντος.

Ο αρχικός στόχος για ανεργία 7,5% το 2004 μεταβάλλεται επί το αρνητικότερον και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να κινείται σε επίπεδα πάνω του 8%. Βασική προϋπόθεση για την προαναφερόμενη εξέλιξη της ανεργίας είναι οι ελληνικοί ρυθμοί ανάπτυξης να συνεχίσουν να κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα των ευρωπαϊκών.

Στη διατήρηση υψηλών επιπέδων ανεργίας στην Ελλάδα συμβάλλουν και ελληνικές ιδιομορφίες, αναφέρουν στο οικονομικό επιτελείο. Ως μία από αυτές περιγράφεται η μετακύλιση εργατικού δυναμικού από τη γεωργία στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. H τάση αυτή θα συνεχισθεί και θα ενδυναμωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς ο στόχος είναι ο ελληνικός γεωργικός πληθυσμός να βρεθεί αναλογικά σε επίπεδα πλησίον των ευρωπαϊκών. Αλλο στοιχείο διατήρησης υψηλής ανεργίας είναι η μικρή διάδοση του θεσμού της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σοβαρό πρόβλημα είναι και η αδυναμία σωστής καταμέτρησης της ανεργίας.

Η απασχόληση στη μαύρη αγορά (χωρίς ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) για πολλούς εργαζόμενους δεν μπορεί να μετρηθεί, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να εμφανίζονται στις επίσημες στατιστικές σαν άνεργοι.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας εμφανίζεται ως πρωταρχικός στόχος για την κυβερνητική πολιτική. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και τα μέτρα σύνδεσης της αύξησης της απασχόλησης με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου χθες, στη διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, υπογράμμισε ότι παρά τα συγκεκριμένα μέτρα «η απασχόληση δεν πρόκειται να αυξηθεί». Τα νέα μέτρα, κατά τον βουλευτή, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή