Από σήμερα οι ενστάσεις για το κοινωνικό μέρισμα στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ

Από σήμερα οι ενστάσεις για το κοινωνικό μέρισμα στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων για το κοινωνικό μέρισμα δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους πολίτες υπέβαλαν αίτηση και απορρίφθηκε. Επειτα από έντονες αντιδράσεις πολιτών που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτηση για το μέρισμα ή απορρίφθηκαν χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη δημιουργία συμπληρωματικής σελίδας στην Η∆ΙΚΑ για την υποβολή ενστάσεων. Η σελίδα έχει προγραμματιστεί να ανοίξει σήμερα στον διαδικτυακό τόπο της Η∆ΙΚΑ (koinonikomerisma.gr), δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα.

Οσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.

Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει επίσης ότι για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργούν ήδη δύο τηλεφωνικά κέντρα, της Η∆ΙΚΑ και της ΑΑ∆Ε, στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για ενημέρωση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβλήματα δημιουργήθηκαν κυρίως στις περιπτώσεις που τα Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), ενώ είχαν δηλωθεί ως εξαρτώμενα μέλη νοικοκυριού, έκαναν τα ίδια αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα, χρησιμοποιώντας τον δικό τους ΑΦΜ καθώς υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, με αποτέλεσμα το σύστημα να τους «κόβει».

Επίσης, πολλοί δεν γνώριζαν ότι βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης, το μέρισμα χορηγείται μόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ και όχι σε όλους τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης.

Αλλη κατηγορία παραπονούμενων για το κοινωνικό μέρισμα είναι μακροχρόνια ή βραχυχρόνια άνεργοι, με συνολικό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ –όπως δηλαδή ορίζει η ΚΥΑ–, οι οποίοι είναι νέοι γονείς, δηλαδή απέκτησαν παιδί εντός του 2019 και απορρίπτονται οι αιτήσεις τους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες και παρότι φέτος το μέρισμα απευθύνεται μόνο σε βραχυχρόνια ή μακροχρόνια ανέργους, ΑμεΑ και πολύτεκνους, υπέβαλαν αιτήσεις και απορρίφθηκαν σχεδόν οι περισσότεροι από τους περυσινούς δικαιούχους. Αλλοι λόγοι απόρριψης των αιτήσεων ήταν η υπέρβαση των εισοδηματικών κριτηρίων, τα τεκμήρια καθώς και σε αυτή την περίπτωση όπως και σε άλλα επιδόματα λαμβάνεται υπόψη το φορολογητέο εισόδημα και όχι το πραγματικό, καθώς και το γεγονός ότι τα εισοδηματικά όρια αφορούν το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή