ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός λεπτής ισορροπίας

Τον προϋπολογισμό του 2002 καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκης. O προϋπολογισμός καλείται να ισορροπήσει επάνω σε μια λεπτή γραμμή και να ικανοποιήσει δύο στόχους. Από τη μία την υλοποίηση των μέτρων κοινωνικής πολιτικής για τα οποία έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και από την άλλη να πετύχει στο τέλος χρόνου πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ.

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα αυξηθεί με ρυθμό 3,8% έναντι 4,1% το 2001, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα πέσει το 2002 σε μέσα επίπεδα στο 2,7% από 3% που θα κλείσει φέτος.

Μάχη θα δοθεί και για τη μείωση του δημοσίου χρέους στα επίπεδα του 97,3% από 99,6% το 2001. Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους περιλαμβάνεται στους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής.

Στην κατεύθυνση αυτή θα χρησιμοποιηθούν πολλά από τα λεγόμενα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που αποτελούν όμως σχήμα οξύμωρο για τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας.

Σε σημαντικά υψηλά επίπεδα, στα 3.049 δισ. δραχμές θα ανέλθει το 2002 το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από 2.150 δισ. το 2001. Οι χρηματοδοτήσεις του ΠΔΕ θα κατευθυνθούν στο μεγαλύτερο τμήμα τους στην κατασκευή των μεγάλων έργων υποδομής.