Επτά προκλήσεις για τη νέα «Εθνική Τράπεζα»

Επτά προκλήσεις για τη νέα «Εθνική Τράπεζα»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη της νέας τραπεζικής εποχής, που σηματοδοτεί η συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha, εξήγγειλαν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών, ανακοινώνοντας επισήμως το όνομα, τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών και το χρονοδιάγραμμα της μεγάλης συγχώνευσης.

Ο νέος τραπεζικός οργανισμός που περιλαμβάνεται στις 25 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, κληρονομεί την ιστορική επωνυμία Εθνική Τράπεζα και το γνωστό σήμα της Alpha. Τώρα, μετά τις εξαγγελίες το εγχείρημα θα κριθεί στην πράξη μέσα από δύσκολες διαδικασίες, που πρέπει να ολοκληρωθούν στο διάστημα των δύο επόμενων ετών. Στην κρίσιμη αυτή διετία, η διοίκηση της μεγάλης τράπεζας πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά επτά μεγάλες προκλήσεις.

Ταχύτητα στη διαδικασία συγχώνευσης: Οι διαδικασίες νομικές, λειτουργικές και οργανωτικές, που απατούνται είναι σημαντικές και από την ταχύτητά τους θα κριθεί η άμυνα στην πίεση του ανταγωνισμού, που θα ενταθεί.

Σύγχρονη δομή διοίκησης και οργάνωσης: Η πρωτόγνωρη κίνηση για την ελληνική αγορά, δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση κατευθύνσεων σύγχρονης οργάνωσης και διοίκησης.

Διαχείριση της πλειάδας των θυγατρικών και η αξιοποίησή τους: H ύπαρξη δεκάδων θυγατρικών σε πολλούς κλάδους, καθώς και η τεράστια ακίνητη περιουσία, καθιστούν εξαιρετικής σημασίας και δύσκολο εγχείρημα την ορθολογική αξιοποίησή τους.

Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού: O στόχος βελτίωσης της κερδοφορίας μέσω και του περιορισμού των δαπανών, επιβάλλει την ανάγκη αναδιάθρωσης και μείωσης του προσωπικού που σήμερα είναι 32.OOO άτομα.

Ποιότητα υπηρεσιών, που να μην υποβαθμίζεται από το μεγάλο μέγεθος: O γιγαντισμός πέραν από τις θετικές συνέργειες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, εφόσον η μεγάλη τράπεζα αποξενωθεί από τους πελάτες της.

Ασφαλιστικό: H πολυμορφία του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού καθεστώτος στις τράπεζες, αποτελούν ένα δύσκολο πρόβλημα ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρύτερο ασφαλιστικό θέμα, είναι εκκρεμότητα.

Επέκταση στο εξωτερικό: Δεδομένου ότι τα περιθώρια ανάπτυξης στην ελληνική αγορά είναι περιορισμένα, η επέκταση στις διεθνείς αγορές με ουσιαστικές κινήσεις, θα κρίνει τελικώς το όλο εγχείρημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή