Με ενισχυμένη θέση στις διεθνείς αγορές η νέα Εθνική Τράπεζα

Με ενισχυμένη θέση στις διεθνείς αγορές η νέα Εθνική Τράπεζα

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Μέγαρο Μελά, ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος υποδέχθηκε χθες το μεσημέρι τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Θεόδωρο Καρατζά για να παρουσιάσουν από κοινού τα βασικά στοιχεία της νέας τράπεζας που θα προκύψει από την συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank. Οι δύο επικεφαλής παρουσίασαν χθες τη σχέση ανταλλαγής, τον σκοπό της συγχώνευσης, τα οφέλη που θα προκύψουν, τη διαδικασία υλοποίησης του όλου έργου, καθώς και τη στρατηγική θέση και τις προοπτικές που ανοίγονται για το νέο οργανισμό. Απέφυγαν, ωστόσο, να τοποθετηθούν σαφώς σχετικά με τα προβλήματα που συνοδεύουν το «τολμηρό», όπως χαρακτήρισε, ο κ. Κωστόπουλος εγχείρημα, και κυρίως τα θέματα που άπτονται του ασφαλιστικού και των ταμείων.

Η σχέση ανταλλαγής που καθορίσθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών χθες είναι 7 μετοχές της ενιαίας τράπεζας προς 9 μετοχές της Alpha Bank. Αυτή η σχέση ανταλλαγής αντιστοιχεί σε σχέση 61,3% προς 38,7% περίπου μεταξύ των ποσοστών των μετοχών της νέας τράπεζας που θα ανήκουν στους μετόχους της Εθνικής και της Alpha Bank, αντίστοιχα. Στο νέο σχήμα, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (Δημόσιο, ΔΕΚΑ, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) θα κατέχει το 20% περίπου των μετοχών από 34,5% περίπου σήμερα.

Η εταιρική επωνυμία του νέου σχήματος περιλαμβάνει τον διακριτικό τίτλο της Εθνικής Τράπεζας με το λογότυπο και τα χρώματα της Alpha.

O νέος όμιλος έχει παρουσία σε 18 χώρες με 374 μονάδες και 6.730 υπαλλήλους στο εξωτερικό. H συγχώνευση, τόνισε ο κ. Καρατζάς δημιουργεί μια ευρωπαϊκή τράπεζα (στην 25η θέση της Ευρώπης) με ηγετική θέση στην αγορά, της οποίας το κέντρο λήψεων αποφάσεων βρίσκεται στην Ελλάδα. O νέος όμιλος θα συνεχίσει να εστιάζεται στην αξιοποίηση τνω μεγάλων δυνατότητων που υπάρχουν στην εγχώρια χρηματοοικονομική αγορά και προσδοκά να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας.

Οσον αφορά στα οφέλη που θα προκύψουν από τη συγχώνευση, στην πρώτη θέση αναφέρεται η μείωση του κόστους, που εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως (προ φόρων) από το 2005 και μετά. Υπολογίζεται ότι 25% από την εξοικονόμηση αυτή θα επιτευχθεί το 2002, 60% μέχρι το 2003, 90% μέχρι το 2004, με πλήρη κάλυψη του ποσού το 2005.

Αντίστοιχα όμως μέχρι και το 2004, το εφάπαξ συνολικό κόστος της συγχώνευσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 220 εκατ. ευρώ περίπου και θα καταναμηθεί στην περίοδο 2002-2004. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται η διαδικασία αναδιοργάνωσης του δικτύου (περίπου 1.000 καταστήματα και οι δύο τράπεζες). Μέχρι το τέλος του 2002, τα δύο δίκτυα θα λειτουργούν παράλληλα, παρ’ ότι η νομική συγχώνευση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιουνίου 2002, ενώ για τη λειτουργική συγχώνευση εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3 χρόνια.

Στον τομέα των συνεργειών αναμένεται σημαντική βελτίωση στα έσοδα που θα προκύψουν από αυξημένες πωλήσεις στη λιανική τραπεζική, προώθηση του επιτυχημένου προγράμματος παροχής υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου της Alpha, το πλεονέκτημα της δεύτερης στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, τέλος, τις σταυροειδείς πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων, ενώ προσδοκάται και διεύρυνση των εσόδων από πρόσθετες πωλήσεις. Οι συνέργειες αυτές αναμένεται να αποδίδουν ετησίως από το 2005 και μετά συνολικά έσοδα (προ φόρων) ύψους 85 εκατ. ευρώ. Το 5% των συνεργειών αυτών θα επιτευχθούν το 2002, το 60% μέχρι το 2003, το 90% μέχρι το 2004 με πλήρη κάλυψη του ποσού αυτού το 2005.

Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο διοικήσεις δεν κατέληξαν ακόμη στη οριστική νέα οργανωτική δομή (κυρίως αρμοδιότητες των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής). H νέα οργανωτική δομή που βρίσκεται υπό εξέταση, θα αντανακλά τις στρατηγικές επιδιώξεις της νέας τράπεζας, θα εναρμονίζεται με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική και θα ανακοινωθεί σε ένα μήνα.

Παρουσιάζοντας τον σκοπό της συγχώνευσης ο κ. Καρατζάς, ανέφερε ότι θα επιτρέψει στο νέο όμιλο, να αυξήσει το μέγεθος και το εύρος των δραστηριοτήτων του στη διεθνή και κυρίως την ευρωπαϊκή αγορά, όπου ο ανταγωνισμός θα εντείνεται καθημερινά. Παράλληλα, θα αξιοποιήσει τη συμπληρωματικότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο τραπεζών (στα οποία περιλαμβάνεται η ισχυρή θέση στη λιανική τραπεζική, τα καταθετικά προϊόντα, η διαχείριση χαρτοφυλακίου πελατών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας και οι σχέσεις με μικρομεσαίες επιχιερήσεις).

Οι δύο τράπεζες εκτιμούν ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή (προ εξόδων συγχώνευσης) κατά το πρώτο οικονομικό έτος (2003) μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα γίνει μέσω της απορρόφησης της Alpha από την Εθνική. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ο συνολικός αριθμός των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα αυξηθεί κατά 144.022.324 μετοχές, οι οποίες θα προστεθούν στις υπάρχουσες (στις 30.9.2001) 228.080.452 μετοχές, οπότε ο συνολικός αριθμός μετοχών θα ανέλθει σε 372.102.776.

Ισχυρότατες πιέσεις λόγω ρευστοποιήσεων στη μετοχή της ΕΤΕ

Απώλειες μέχρι και -9,8%, στα 27,02 ευρώ, υπέστη χθες λόγω ρευστοποιήσεων η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, ακριβώς στις 13.08΄ το μεσημέρι και τη στιγμή που ο διοικητής της τράπεζας κ. Θεόδωρος Καρατζάς γνωστοποιούσε τη σχέση ανταλλαγής για τις συγχωνευόμενες Εθνική και Alpha. H ανακοίνωση της σχέσης ανταλλαγής, που ευνοεί σαφώς την Alpha Bank, ενίσχυσε τις πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και αποτέλεσε την αφορμή για μία διόρθωση που περίμενε η χρηματιστηριακή αγορά μετά το ανοδικό κύμα των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Οπως παρατηρούσαν χρηματιστηριακοί αναλυτές, αρκετά επενδυτικά σχήματα εκτιμούσαν ότι η σχέση ανταλλαγής θα ήταν συμφερότερη προς την Εθνική Τράπεζα, με συνέπεια να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις μόλις γνωστοποιήθηκε ότι η σχέση θα είναι 1 Εθνική προς 1,28 Alpha, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις μιλούσαν τουλάχιστον για 1/1,35. H μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε τελικά στα 28,30 ευρώ, με διευρυμένες απώλειες σε ποσοστό -5,34%, ενώ, αντίθετα, η ευνοημένη από τη σχέση ανταλλαγής Alpha Bank έκλεισε σε θετικό έδαφος, με ελαφρά κέρδη σε ποσοστό 0,75%, στα 21,58 ευρώ. Μικρή ήταν και η διακύμανση της μετοχής, που εμφάνισε κατώτερη τιμή στα 21,28 ευρώ και υψηλότερη τιμή στα 21,94 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Εθνικής-Αlpha θα έχει δείκτη βαρύτητας 30% περίπου στους δείκτες που παρακολουθούν οι ξένοι θεσμικοί, δηλαδή ο Ftse 20 και ο MorgaStanely Capital International.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή