Μοχλός ανάπτυξης η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις

Μοχλός ανάπτυξης η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων επισημαίνει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι ο σχετικός συντελεστής είναι σήμερα 8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-28.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κατέθεσε την έκθεση χθες στη Βουλή, υπέδειξε την ανάγκη ενός ενάρετου συνδυασμού, που περιλαμβάνει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, περαιτέρω μείωση της φορολογίας, ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, καθώς και διεύρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτός ο συνδυασμός θα επιδράσει ευνοϊκά στην ανάπτυξη και στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους, υποστήριξε.

Σε ειδικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, υπολογίζεται με βάση υπόδειγμα ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων οδηγεί σε σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, ενώ έχει ανεπαίσθητη επίδραση στο πρωτογενές αποτέλεσμα. Αν μάλιστα συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη φορολογική συμμόρφωση (μειώνοντας την παραοικονομία κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ), το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό: σε ορίζοντα 5ετίας, μια μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων κατά 1/4 της μονάδας του ΑΕΠ (περίπου 500 εκατ. ευρώ, λίγο λιγότερο απ’ όσο αντιστοιχεί στη μείωση του συντελεστή από 28% σε 24% του ΑΕΠ, που αποφασίστηκε για το 2020) επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,75 μονάδα και του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 0,52 της μονάδας.

Στη δεκαετία, το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 2,5 μονάδες και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά 0,99 της μονάδας.

Με φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων 28% το 2019, η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των 6 χωρών της Ευρώπης με τον υψηλότερο ονομαστικό εταιρικό φορολογικό συντελεστή, σημειώνει η έκθεση. Ο μέσος όρος της Ε.Ε.-28 ήταν 21,7%. Ο πραγματικός (effective) φορολογικός συντελεστής ανήλθε σε 27,6%, ενώ ο αντίστοιχος της Ε.Ε.-28 ήταν 19,8%, σχεδόν 8 μονάδες χαμηλότερος.

H ΤτΕ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και προβλέπει ότι φέτος ο ρυθμός θα είναι 1,9% και θα επιταχυνθεί στο 2,4% το 2020 και στο 2,5% το 2021, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της, τον Ιούλιο, για 1,9% το 2019, 2,1% το 2020 και 2,2% το 2021. Η κυβέρνηση προβλέπει στον προϋπολογισμό 2% για φέτος και 2,8% για το 2020. Ο ρυθμός για το 2019 είναι συμφωνημένος με τους εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος, όπως αναφέρει και η έκθεση. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι με βάση τα νέα εθνικολογιστικά στοιχεία του ΑΕΠ, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα εσχάτως από την ΕΛΣΤΑΤ και δεν έχουν ληφθεί υπόψη από το Ευρωσύστημα, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 αναμένεται να είναι ισχυρότερος.

Η έκθεση χτυπάει «καμπανάκια» και για τα κόκκινα δάνεια. Σημειώνει ότι ο λόγος τους παρέμενε τον Σεπτέμβριο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (42,1%), ενώ ανησυχητικά υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη ρύθμιση. Επίσης, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρά τις βελτιώσεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης παραμένουν πολύ περιορισμένες. Ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή