Καταργείται σταδιακά η εισφορά αλληλεγγύης

Καταργείται σταδιακά η εισφορά αλληλεγγύης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφελος από 105 έως 150 ευρώ κατά μέσον όρο τον χρόνο θα έχουν 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι το 2020 από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση 20% ή 30% της εισφοράς αλληλεγγύης με στόχο μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχει καταργηθεί πλήρως. Επί της ουσίας, τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθούν κατά 250-350 εκατ. ευρώ, ποσό όμως που θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο θα είναι μόνιμο και δεν πρόκειται για μία εφάπαξ μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον πιο άδικο φόρο που επιβλήθηκε το 2011 και συνεχίζει ακόμα καθώς είναι φόρος πάνω σε φόρο. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος, η κυβέρνηση βοηθά τη μεσαία τάξη η οποία είχε τα μικρότερα οφέλη από το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο, κάτι που παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Είναι ενδεικτικό ότι μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ και ένα παιδί δεν θα έχει καμία μείωση στον φόρο εισοδήματος, αλλά θα διαπιστώσει ετήσια μείωση άνω των 150 ευρώ από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, με τις αλλαγές που θα επέλθουν φορολογούμενος:

1. Με εισόδημα ύψους 20.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 176 ευρώ ετησίως. Εφόσον η εισφορά μειωθεί κατά 20% οριζόντια θα πληρώσει το 2020 εισφορά 140,8 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που μειωθεί κατά 30% θα καταβάλει 123,2 ευρώ στην εφορία.

2. Με εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 676 ευρώ ετησίως. Εφόσον η εισφορά μειωθεί κατά 20% οριζόντια θα πληρώσει το 2020 εισφορά 540 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που μειωθεί κατά 30% θα καταβάλει 473,2 ευρώ στην εφορία δηλαδή, 202,8 ευρώ λιγότερα.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο τα προηγούμενα χρόνια (για παράδειγμα το 2014) ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ. Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω Οργανισμό, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή