Χριστουγεννιάτικο μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Χριστουγεννιάτικο μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2015 έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας μάλιστα ένα μίνι ράλι προς το τέλος της συνεδρίασης, στρώνοντας έτσι το έδαφος για ένα εξαιρετικό κλείσιμο του έτους, αφού απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις έως την Πρωτοχρονιά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σήμερα είναι αργία για την αγορά, έτσι το Χ.Α. μας… αποχαιρέτησε για τα Χριστούγεννα με τον καλύτερο τρόπο –τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν υποτονικό και επιφυλακτικό–, δημιουργώντας αισιοδοξία για τη συνέχεια, ενώ, σύμφωνα με τους αναλυτές, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα τελειώσει με τη μεγαλύτερη απόδοση παγκοσμίως για φέτος και με ρεκόρ απόδοσης 20ετίας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,29% στις 912,52 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,19 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,32% στις 2.287,71 μονάδες, με τις ΓΕΚ Τέρνα (+4,34%), ΟΠΑΠ (+3,62%), ΟΤΕ (+3,49%), Jumbo (+3,20%) και ΕΛΠΕ (+3,10%) να ξεχωρίζουν, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 2,65% στις 1.198,98 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξεως του 1,98% στις 870,46 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να ενισχύεται κατά 3,52%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει με άνοδο 2,13%, την Alpha Bank να κλείνει στο +1,97% και τη Eurobank στο +1,31%.

Το οχυρό του 900-910 επιπέςδου συνεχίζει να είναι κύριο επίπεδο αντίστασης και μια κατοχύρωση σε κλείσιμο θα λύσει ανοδικά τη συσσώρευση του τελευταίου πενταμήνου, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance. Ουσιαστικός λύτης του οχυρού μπορεί να είναι ο τραπεζικός κλάδος, μιας και είναι ο μόνος που ουσιαστικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσει τα υψηλά του και τις ΑΜΚ που ολοκληρώθηκαν το 2016.

Μεσοπρόθεσμα ο κ. Ζαχαράκης δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος με την αγορά να κλείνει το 2019 με τους καλύτερους οιωνούς για το νέο έτος. Το σίγουρο είναι ότι ο μόνος κλάδος που πλέον μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην αγορά είναι ο τραπεζικός και, μάλιστα, μετά τέσσερα χρόνια έχει όλες τις πιθανότητες να το καταφέρει.

Σίγουρα οι ξένες αγορές θα επηρεάζουν την ελληνική, ωστόσο αν οι επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι ο κλάδος των τραπεζών αλλάζει σελίδα, θα επενδύσουν επιθετικά σε αυτόν, όπως προσθέτει. Αλλωστε, το παράδειγμα της ΔΕΗ με την απόδοση του τελευταίου διαστήματος μπορεί να το οραματιστεί και ο τραπεζικός, με τη διαφορά ότι η ρευστότητα που θα δώσει στο σύστημα θα είναι πολλαπλάσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή