Στα 215 εκατ. ευρώ το μέρισμα, θα δοθεί σε 307.000 νοικοκυριά

Στα 215 εκατ. ευρώ το μέρισμα, θα δοθεί σε 307.000 νοικοκυριά

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ θα είναι τελικά το ποσό που θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα, καθώς θα δοθούν 215 εκατ. ευρώ, έναντι των 175 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικώς ανακοινωθεί, ώστε να διορθωθούν κάποιες αδικίες που είχαν προκύψει και να καλυφθούν περισσότερα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι πλέον θα μπορούν να καλυφθούν περισσότερα από 307.000 νοικοκυριά, έναντι των 250.000 που υπολογίζονταν αρχικά. Αυτά αντιπροσωπεύουν πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αυξήθηκε το ποσό της διανεμόμενης έκτακτης ενίσχυσης υπογράφηκε χθες. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν εξέτασης των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, αναρτήθηκε πρόσθετο αρχείο δικαιούχων στην ιστοσελίδα του κοινωνικού μερίσματος, στο οποίο περιλαμβάνονται:

α) Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα έτη. (Σημειώνεται ότι αρχικώς το σύστημα δεν μπορούσε να εντοπίσει την εκπρόθεσμη δήλωση και απέρριπτε το αίτημα, αφού απαιτείται 7ετής μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, όπως αυτή προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις.)

β) Δικαιούχοι, οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. (Αφορά κυρίως τα εξαρτώμενα μέλη ΑμεΑ.)

Οι ως άνω πιθανοί δικαιούχοι καλούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, που επέτρεψε την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος, προέκυψε μετά την επεξεργασία των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπάρχει σειρά αδικιών που είναι αναπόφευκτες. «Δεν υπάρχει πραγματική εικόνα της φοροδιαφυγής και εξακολουθούμε να φορολογούμε με βάση πλασματικά στοιχεία. Αυτού του είδους οι αδικίες μας εμποδίζουν να κάνουμε σοβαρή κοινωνική πολιτική», σχολίασε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 50% όσων έχουν κάνει ένσταση θα πάρουν τελικά το κοινωνικό μέρισμα. Πρόκειται, όπως είπε, στη συντριπτική τους πλειονότητα για ΑμεΑ, δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ, που είχαν αρχικά αποκλεισθεί. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 255.647 αιτήσεις.

«Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Σύριζα, όπως η ίδια ομολόγησε, δεν είχε αφήσει ούτε 1 ευρώ για κοινωνικό μέρισμα. Και αυτό γιατί τον Μάιο του 2019 διένειμε το φετινό κοινωνικό μέρισμα για προεκλογικούς λόγους, ως δήθεν “13η σύνταξη”, εξαντλώντας με αυτόν τον τρόπο τον όποιο δημοσιονομικό χώρο. Η νέα κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, τμήμα του οποίου διένειμε ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», επισήμανε το υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή