Αυξάνονται οι πόροι για τα ταμεία αλλά και η κρατική συμμετοχή στην τριμερή χρηματοδότηση

Αυξάνονται οι πόροι για τα ταμεία αλλά και η κρατική συμμετοχή στην τριμερή χρηματοδότηση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή αύξηση των πόρων για τα ταμεία αλλά και αύξηση της συμμετοχής του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση κατά 87,4% (+206 εκ. ευρώ ή 70 δισ. δραχμές) παρουσιάζει ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2002.

Αυτή η εκ πρώτης όψεως ανακολουθία οφείλεται στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των πόρων που δόθηκαν κατά τη διάρκεια του 2001 στα ταμεία ως επιχορηγήσεις εμφανίζονται στον νέο Προϋπολογισμό ως κρατική συμμετοχή στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, η οποία και ουσιαστικά διπλασιάζεται. Ετσι, μειώνεται η επιχορήγηση προς το IKA κατά 30,3% και προς το TEBE κατά 18,4%.

Ασφαλιστικό

Με τον τρόπο αυτό, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αποτυπώσει αποτελεσματικότερα τη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση, διευκολύνοντας έτσι και τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας εν όψει του νέου κύκλου διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

Κατά τα λοιπά, οι εμφανιζόμενες αυξήσεις των δαπανών προς τα ταμεία (+6,9%, 294,25 εκατ. ευρώ ή 100,2 δισ. δραχμές) απορροφώνται, σχεδόν, ολοκληρωτικά στην κάλυψη των αυξήσεων για τις συντάξεις του ΟΓΑ (+238 εκατ. ευρώ) και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (+58 εκ. ευρώ).

Στον Προϋπολογισμό εμφανίζονται επίσης εγγραφές για την πρώτη καταβολή των χρεωστούμενων προς το IKA (στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας για τον διακανονισμό του χρέους ύψους 1,3 τρισ.), ενώ προβλέπεται και η καταβολή 275,86 εκατ. ευρώ ή 99 δισ. δρχ για την εξόφληση μέρους των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς το νέο ταμείο ασφάλισης της ΔΕΗ.

Επιδότηση ΟΑΕΔ

Συνολικά, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυξάνεται κατά 8,8% (338 εκ. ευρώ) και διαμορφώνεται σε 4,166 δισ. ευρώ, από τα οποία θα πρέπει να καλυφθεί και το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (με κόστος περίπου 55,7 εκατ. ευρώ).

Η επιδότηση του ΟΑΕΔ αυξάνεται κατά 164,8% (από 18,45 εκ. ευρώ σε 48,85 εκ. ευρώ), προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα επιδόματα ανεργίας και του Σώματος Επιθεωρητών κατά 8 εκ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή