Αυξημένα κατά 6,1% προβλέπονται τα συνολικά έσοδα

Αυξημένα κατά 6,1% προβλέπονται τα συνολικά έσοδα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλεόνασμα 395 δισ. δρχ. (0,8% του ΑΕΠ) προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2002, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς.

Στόχος όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης είναι η επίτευξη πλεονασμάτων, τα οποία θα διανέμονται στους φορολογούμενους με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2002, ο υπουργός είπε ότι επιδιώκεται η δημοσιονομική σταθερότητα, η επίτευξη σημαντικών ρυθμών ανάπτυξης και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Αύξηση ΑΕΠ

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που κατέθεσε ο υπουργός στη Βουλή, τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να ανέλθουν το 2002 σε 38.920 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 6,1%. H αύξηση των εσόδων στηρίζεται κυρίως στην αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ.

Τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να φθάσουν τα 14.617 εκατ. ευρώ (7,2%), τα οποία θα στηριχθούν όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση στους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, που θα παρουσιάσουν αύξηση 19,7%.

Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν με ρυθμό 7,7%, πιο συντηρητικός είναι ο ρυθμός αύξησης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 6,3%, ενώ από τους φόρους στην περιουσία προβλέπεται αύξηση 6,7%.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το 2002 υψηλότερο φόρο μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να εισπραχθούν 20.666 εκατ. ευρώ (αύξηση 5,3%).

O ΦΠΑ προβλέπεται να αποδώσει έσοδα αυξημένα κατά 8,4% εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Τα έσοδα από τους φόρους μεταβίβασης κεφαλαίων αναμένεται να αυξηθούν κατά 17,2%. Το 2002 το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζεται συνετό ως προς τις προβλέψεις του για έσοδα από το χρηματιστήριο τα οποία υπολογίζεται να φθάσουν τα 80 δισ. δρχ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2001 είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έσοδα από τον φόρο που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ύψους 430 δισ. δρχ., ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν το 2001 μόλις 60 δισ. δρχ.

Μείωση εσόδων

Οσον αφορά στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους προβλέπεται μείωση των εσόδων κατά 293 εκατομμυρίων ευρώ ή αλλιώς 0,8% σε σχέση με αυτά που είχαν αρχικώς προϋπολογισθεί.

Ειδικότερα, μεγάλη μείωση παρουσιάζεται στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 801,17 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, ο προϋπολογισμός για το έτος 2003 προβλέπει αύξηση των συνολικών καθαρών εσόδων κατά 3 δισ. ευρώ ή ποσοστό 7,3% έναντι του προϋπολογισμού του 2002. Το 2004 τα συνολικά καθαρά έσοδα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 47,8 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 6,8% σε σχέση με το 2003.

Σχετικά με τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυτές προβλέπεται να αυξηθούν το 2002 με ρυθμό 5,6%, με ρυθμό δηλαδή σημαντικά χαμηλότερο από την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (6,9%).

Οι συνολικές δαπάνες για αποδοχές προσωπικού αυξάνονται κατά 6,8%. Με την αύξηση αυτή, όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, «θα καλυφθεί η εισοδηματική πολιτική για το 2002, η φυσιολογική μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού, η αύξηση ή η χορήγηση νέων επιδομάτων, η επιβάρυνση από νέους διορισμούς και μετατάξεις κυρίως στους τομείς της παιδείας, υγείας, δημόσιας ασφάλειας κ.λπ.

Η αύξηση των δαπανών για συντάξεις είναι 4,9% σημαντικά ανώτερη του πληθωρισμού». Οσον αφορά στις καταναλωτικές δαπάνες αυτές μειώνονται κατά 0,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή