2004: εναλλακτικά σενάρια λόγω έλλειψης χρόνου για οδικά έργα

2004: εναλλακτικά σενάρια λόγω έλλειψης χρόνου για οδικά έργα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εναλλακτικά σενάρια για τα οδικά έργα συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη χθεσινή συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) με τον «Αθήνα 2004» για τον έλεγχο προόδου των εργασιών που συνδέονται με την Ολυμπιάδα. Παρουσία του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Γανωτή παρουσιάστηκαν οι εναλλακτικές λύσεις που προωθεί το υπουργείο και φαίνεται να υιοθετεί η Οργανωτική Επιτροπή.

Η τελευταία παρουσίασε στο κλιμάκιο της ΔΟΕ λύσεις που συνδέονται περισσότερο με τους τροχονόμους, την απαγόρευση της στάθμευσης σε κάποιους δρόμους κ.λπ., αφού θεωρείται πλέον αδύνατη η υλοποίηση ορισμένων έργων. Οι αρμόδιοι της ΔΟΕ δεν έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι και εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τη ματαίωση των έργων στις λεωφόρους Κηφισίας και Ποσειδώνος και κάποιες άλλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις.

Τα νέα σενάρια συνδέονται με την απόφαση να μην υλοποιηθούν, λόγω έλλειψης χρόνου, χρήματος και των αντιδράσεων από κατοίκους, σειρά εργών σε σημαντικούς οδικούς άξονες. Πρόκειται για τους κόμβους της λεωφόρου Κηφισίας (τελικώς θα γίνει μόνον ο κόμβος στον Φάρο Ψυχικού και όχι άλλοι δύο που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο), για τις αλλαγές στη Μαραθώνια Διαδρομή (λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων και αντιδράσεων από οικολογικά σωματεία).

Τελικώς δεν πρόκειται να κατασκευαστεί και η επέκταση της λεωφόρου Παπανδρέου για καλύτερη πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά, αφού και εδώ αντιδρούν οι κάτοικοι και το κόστος του έργου θεωρείται υψηλό. H ΔΟΕ θεωρεί, όμως, απολύτως απαραίτητη την κατασκευή δύο γεφυρών στον Πειραιά: H Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε τη δημιουργία γέφυρας που θα ενώνει τον σταθμό του Ηλεκτρικού στο Φάληρο με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και άλλης μιας που θα συνδέει το σταθμό του Πειραιά με το λιμάνι.

Τα στελέχη της ΔΟΕ εξέφρασαν ικανοποίηση για την πορεία του Ολυμπιακού Χωριού, ανησυχία για των πορεία των έργων στα τρία μεγάλα συγκροτήματα σε Φάληρο, Ελληνικό και Μαρκόπουλο, ενώ προβληματίζονται για τις δοκιμές (test events) των αγωνιστικών χώρων, που μετατοπίζονται στα τέλη του 2003 / αρχές 2004.

O πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της Ολυμπιάδας του 2004, Ντένις Οσβαλντ, θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλο και λίγο αργότερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη, προκειμένου να συζητηθούν τα συμπεράσματα των χθεσινών εργασιών.

Ειδικά για το Ολυμπιακό Χωριό, ο πρόεδρος του OEK, Γιώργος Παπαβασιλείου, δήλωσε χθες ότι το 33% του έργου θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τη διεθνή ζώνη (θα δημιουργηθούν εμπορικό κέντρο και άλλες εγκαταστάσεις για την υποστήριξη του Χωριού).

Τα στελέχη της ΔΟΕ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πορεία των εργασιών στο Ελληνικό, το Φάληρο και το Μαρκόπουλο (Ιππικό Κέντρο και Ιππόδρομος). Επισήμαναν, μάλιστα, ότι το προσεχές εξάμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τα συγκεκριμένα έργα και ότι δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση. Γκρίνια υπήρξε για το ζήτημα των δοκιμών που θα γίνουν στις εγκαταστάσεις: Εξαιτίας των καθυστερήσεων στα έργα, οι δοκιμές έχουν μετατοπιστεί στο σύνολό τους για τα τέλη του 2003 ή τις αρχές του 2004.

Στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης περιλαμβάνονταν επίσης θέματα που συνδέονται με την τήρηση των προδιαγραφών της ΔΟΕ στις εγκαταστάσεις, αλλά και τα ζητήματα φιλοξενίας. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά στη μετάθεση ορισμένων αγωνισμάτων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τη λεγόμενη «Χρυσή Κυριακή» (22 Αυγούστου 2004) σε άλλες ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό έμφραγμα. Επειδή για τη συγκεκριμένη ημέρα είχαν προγραμματιστεί πολλά δημοφιλή αγωνίσματα, προβλέπονταν ότι θα υπήρχαν 470.000 μετακινήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή