Η άντληση έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές, στόχος το 2020

Η άντληση έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές, στόχος το 2020

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό έως 8 δισ. ευρώ θα αναζητήσει από τις αγορές το 2020 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εκμεταλλευόμενος τη δυναμική που απέκτησε η ελληνική αγορά τον προηγούμενο χρόνο. Ο οργανισμός έχει θέσει τρεις βασικούς στόχους για το νέο έτος:

• Tη μείωση του όγκου των εντόκων κατά 4,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 12,6 δισ. ευρώ που κυκλοφορεί στην αγορά και την αντικατάστασή τους με μεγαλύτερης διάρκειας τίτλους.

• Tην πρόωρη εξόφληση ομολόγων που προήλθαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής (PSI) ύψους 4 δισ. ευρώ.

• Tην τρίτη εξόφληση περίπου 2 δισ. ευρώ από το συνολικό χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το 2019 ήταν μια χρονιά-σταθμός για τα ελληνικά ομόλογα. Οι θεσμικοί επενδυτές επέστρεψαν μαζικά στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα ο τζίρος να αυξηθεί κατά 70% ξεπερνώντας τα 8,5 δισ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα κρατικά ομόλογα παραμένουν αποκλεισμένα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και παρά το πλαφόν που έχει επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες για το ποσό των ελληνικών τίτλων που μπορούν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι αποδόσεις σε όλες τις χρονικές διάρκειες υποχώρησαν με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να περιοριστεί κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές 9 δισ. ευρώ, ολοκληρώνοντας επιτυχώς τέσσερις εκδόσεις ομολόγων (δύο φορές 10ετή, και από μία φορά 7ετές και 5ετές) με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 49 δισ. Στο κλείσιμο της χρονιάς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,40% από 4,20% που κυμαινόταν στις αρχές του έτους. Αντίστοιχα, η απόδοση του 5ετούς μειώθηκε στο 0,5% από 3,12% και του 7ετούς στο 0,97% από 3,86%.

Η μείωση των αποδόσεων, η οποία βελτιώνει σημαντικά τη βιωσιμότητα του χρέους, έφερε ταυτόχρονα κέρδη στους επενδυτές, οι οποίοι τοποθέτησαν το 2019 στη δευτερογενή αγορά περισσότερα από 8,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, η τιμή του 10ετούς ομολόγου στο τέλος της χρονιάς είχε ξεπεράσει τις 121 μονάδες βάσης (μ.β.) από τις 96,5 μ.β. στις αρχές του 2019. Συνακόλουθα, η απόδοση για μια τέτοια επένδυση άγγιξε το 25%. Αντίστοιχα υψηλές αποδόσεις πέτυχαν τα 5ετή ομόλογα, των οποίων η τιμή αυξήθηκε στις 112,4 μ.β. από 101,42 μ.β. καταγράφοντας αύξηση 10,8%.

Οι αποδόσεις αυτές, που είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες των ομολόγων του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, ήταν αναμενόμενο να λειτουργήσουν ως «μαγνήτης» για τους επενδυτές. Είναι ενδεικτικό ότι ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ) το 2016 είχε υποχωρήσει στα 519 εκατ. ευρώ, το 2017 ήταν μόλις 555 εκατ. ευρώ, ενώ άρχισε να ανακάμπτει από το 2018 όταν έφθασε τα 5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή