ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δυναμικό χαρτοφυλάκιο μετοχών που διαμορφώνεται με αντικειμενικά κριτήρια παρουσιάζει κάθε εβδομάδα η OIKONOMIKH ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Ενα μαθηματικό μοντέλο, που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη γνωστή εταιρεία αναλύσεων RMS, επεξεργάζεται κάθε Παρασκευή (μετά το κλείσιμο της αγοράς) τις τιμές των μετοχών και επιλέγει τις μετοχές που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δείχνουν δυναμισμό και πρόκειται τις επόμενες μέρες να ξεπεράσουν την απόδοση του Γενικού Δείκτη.

Στην πράξη, οι επιλογές του υπολογιστή στο παρελθόν έχουν δείξει αξιοθαύμαστο ποσοστό επιτυχίας, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι η τοποθέτηση σε μετοχές αποτελεί προσωπική ευθύνη κάθε επενδυτή και δεν υπάρχουν εγγυημένες και απολύτως σίγουρες προβλέψεις στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ετσι, οι μετοχές που προτείνει το «Δυναμικό χαρτοφυλάκιο» δεν πρέπει να θεωρηθούν προτάσεις για αγορά ούτε βέβαια οι μαθηματικοί υπολογισμοί διατυπώνουν προτάσεις πωλήσεων.

Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που προσφέρει η «Οικονομική Εβδομάδα» στους αναγνώστες που θέλουν να βλέπουν τις επόμενες μέρες. Δεν είναι όμως ούτε η μέθοδος αυτή αλάνθαστη…

Τα κριτήρια, με βάση τα οποία γίνεται η επιλογή των μετοχών, έχουν ως στόχο την επιλογή εταιρειών με κερδοφορία, μετοχών που παρουσιάζουν ανοδική τάση μεγαλύτερη της αγοράς συνολικά και σημαντική εμπορευσιμότητα ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατόν ο εγκλωβισμός σε μετοχές που δεν μπορούν να πωληθούν.

Στόχος δεν είναι να εντοπίσουμε τη μετοχή που θα έχει τη μεγαλύτερη απόδοση (εγχείρημα υψηλού ρίσκου) αλλά να διαμορφωθεί ένα χαρτοφυλάκιο που θα αποδίδει με σχετική ασφάλεια περισσότερο από τον Γενικό Δείκτη.

Τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η επιλογή των μετοχών είναι:

1. Κερδοφόρες οι τρεις τελευταίες χρήσεις.

Υπάρχει επίσης ένδειξη σε ποιες από αυτές τις εταιρείες τα ανά μετοχή κέρδη σημειώνουν αύξηση. Οι μετοχές αυτές επισημαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί με αστερίσκο.

2. Τρέχουσα Χρηματιστηριακή Αξία μεγαλύτερη των 80 δισ. δρχ.

3. Απόδοση τις τελευταίες 26 εβδομάδες μεγαλύτερη από την απόδοση ολόκληρης της Αγοράς.

4. Απόδοση τις τελευταίες 13 εβδομάδες μεγαλύτερη από την απόδοση ολόκληρης της Αγοράς.

5. Απόδοση την τελευταία εβδομάδα μεγαλύτερη από την απόδοση ολόκληρης της Αγοράς.

6. Προτιμώνται οι μετοχές με το χαμηλότερο Ρ/Ε.

Είναι φανερό ότι το μαθηματικό υπόδειγμα δεν μπορεί να διαγνώσει απρόβλεπτες, εξωγενείς και αιφνίδιες εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν την εγχώρια ή τη διεθνή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή