Ελληνες πρωταθλητές μυστικών λογαριασμών

Ελληνες πρωταθλητές μυστικών λογαριασμών

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

K εφάλαια που αντιστοιχούν περίπου στο 3% του ελληνικού ΑΕΠ κατείχαν πέρυσι οι Ελληνες κροίσοι σε μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εταιρείας συμβούλων Swissmoney που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Οι λεγόμενοι εμπιστευτικοί λογαριασμοί καταθέσεων είναι ένα από τα βασικά όπλα του ελβετικού τραπεζικού συστήματος, βασίζεται στη μυστικότητα και διαχειρίζεται περίπου το ένα τρίτο του παγκοσμίου πλούτου offshore. Τα πλεονεκτήματα των λογαριασμών αυτών είναι ότι η φοροδιαφυγή είναι αστικό και όχι ποινικό αδίκημα στην Ελβετία και ότι οι μεταβιβάσεις γίνονται στο όνομα των ελβετικών τραπεζών, δηλαδή ουσιαστικά ανώνυμα για τον πελάτη. Οι λογαριασμοί αυτοί βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, που επικαλείται η Swissmoney, οι ελβετικοί εμπιστευτικοί λογαριασμοί συγκέντρωναν 336 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων τα 80% από μη κατοίκους της χώρας. Το 58% ήταν σε δολάρια, το 24% σε ευρώ και το 10% σε ελβετικά φράγκα. Περίπου το ένα τρίτο αυτού του ποσού είχε προέλευση τους λεγόμενους υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, παρέχοντας ένα ακόμη επίπεδο μυστικότητας.

Εκτός από τους Ελληνες, άλλοι πρωταθλητές της χρήσης των εμπιστευτικών λογαριασμών ήταν οι Ιορδανοί (16% του ΑΕΠ της χώρας τους), οι Κενυάτες (5%) και οι Ισραηλινοί (3%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή