Τα επικουρικά θα επενδύουν στις αγορές

Τα επικουρικά θα επενδύουν στις αγορές

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα επικουρικά ταμεία αρχίζει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Κυβέρνηση, μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και συνδικάτα συμπίπτουν στην άποψη ότι η λειτουργία του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην ασφάλιση μπορεί να εφαρμοστεί στα επικουρικά ταμεία, όπου δεν υπάρχει κρατική συμμετοχή.

Αυτό θα είναι το πρώτο πεδίο εφαρμογής της μεταρρύθμισης στον ασφαλιστικό τομέα και μάλιστα προς την κατεύθυνση ενός συστήματος σε ανταποδοτική βάση, ώστε να ενσωματώνονται στο σύστημα και υπεραξίες από επενδύσεις στην αγορά. Υπέρμαχοι της λύσης αυτής είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής του IKA Μιλτιάδης Νεκτάριος αλλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Το αρχικό κεφάλαιο για τη λειτουργία του συστήματος μπορεί να προέλθει από το μέρος της οφειλής του Δημοσίου προς το IKA που υπολογίζεται περίπου σε 600 δισ. δρχ., κεφάλαιο που θα αποδοθεί στο IKA με τη μορφή εγγύησης του Δημοσίου έναντι της οποίας θα δανειοδοτηθεί το IKA TEAM. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο επικουρικής ασφάλισης της χώρας, η δραστηριοποίηση του οποίου προς την κατεύθυνση αυτή θα αποτελεί πιλότο και για τα υπόλοιπα. H κυβέρνηση θεωρεί ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για τη λειτουργία και άλλων επαγγελματικών ταμείων που θα καλύπτουν επιμέρους ανάγκες της ασφαλιστικής αγοράς.

Μολονότι στον συνδικαλιστικό χώρο υπάρχουν ακόμα αναστολές για το άνοιγμα της ασφάλισης σε αποδόσεις της αγοράς, εκτιμάται ότι αυτή είναι η μοναδική διέξοδος. Αλλωστε, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το επικουρικό σύστημα ασφάλισης είναι κεφαλαιοποιητικό. Εξάλλου, με τη λύση αυτή δίνεται και μια ευκαιρία βελτίωσης των συντάξεων των νέων ασφαλισμένων που έχουν αρχίσει να εργάζονται μετά το 1993, για τους οποίους η επικουρική σύνταξη είναι πολύ περιορισμένη.

Παρότι η κυβέρνηση δεν θέτει αυστηρό χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, οι δημοτικές εκλογές και η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγούν στη λήψη των σχετικών αποφάσεων έως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή