Συρρίκνωση ελλείμματος εμφανίζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Συρρίκνωση ελλείμματος εμφανίζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάσεις περιορισμού του ελλείμματος καταγράφονται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2001.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, διαμορφώθηκε στα 4,97 δισ. ευρώ από 5,24 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα του 2000.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος (εκτός καυσίμων) και στην αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων υπηρεσιών και μεταβιβάσεων, ενώ διπλασιασμός καταγράφεται στο έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος, εκτός καυσίμων, στο εννεάμηνο οφείλεται στη σημαντική άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων, η οποία υπερκάλυψε τη σχετικά μικρή αύξηση των πληρωμών για εισαγωγές. Αυτό είχε αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα, εκτός καυσίμων, να περιοριστεί κατά 467 εκατ. ευρώ (13,7 δισ. ευρώ από 14,19 δισ. ευρώ το 2000). Αντίθετα, οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 62 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (8,2 δισ. ευρώ το 2001 από 7,9 δισ. το 2000) οδήγησε σε σημαντική διεύρυνση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, που κάλυψε μεγαλύτερο ποσοστό του εμπορικού ελλείμματος σε σχέση με το 2000

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων προέρχεται κυρίως από την άνοδο των καθαρών πληρωμών για τόκους. Το ισοζύγιο μεταβιβάσεων εμφανίζει αυξημένο πλεόνασμα (5,32 δισ. ευρώ από 4,99 δισ. ευρώ το 2000), λόγω ανόδου των καθαρών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. μετά το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά και των εσόδων από την εκχώρηση αδειών κινητής τηλεφωνίας, τα οποία περιελήφθησαν στην κατηγορία «λοιποί τομείς» τον περασμένο Αύγουστο.

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2001 οι άμεσες επενδύσεις εμφανίζουν καθαρή εισροή 1.007 εκατ. ευρώ, έναντι σημαντικής εκροής την ίδια περίοδο του 2000, εξέλιξη η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εισροή κεφαλαίων για την εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΙΝΤΕRΑΜΕRΙCΑαπό την EUREKO τον Ιούλιο του 2001 και στη μείωση των επενδύσεων κατοίκων στο εξωτερικό. Η καθαρή εισροή για επενδύσεις χαρτοφυλακίου κατά το εννεάμηνο διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 8.252 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2000, λόγω της συνεχιζόμενης εισροής κεφαλαίων για την αγορά κατά κύριο λόγο ελληνικών ομολόγων, αλλά και προμετόχων. Οι εξελίξεις στα ισοζύγια τρεχουσών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών διαμόρφωσαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας (με βάση τον ορισμό της ΕΚΤ) σε 7,5 δισ. ευρώ (6,8 δισ. δολάρια) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή