Κλειδί το 2002 για αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s

Κλειδί το 2002 για αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν συντρέχουν λόγοι με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη (για την αναβάθμιση της Ελλάδας) αυτόν τον καιρό», τόνισε χθες στην «K» ο αναλυτής της Moody’s Αλεξάντερ Κόκερμπεκ, αναφερόμενος στην πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου από τον διεθνή οργανισμό, και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα «ξεκάθαρο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό».

Η τρέχουσα βαθμολογία των μακροπρόθεσμων ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται στο A2 και είναι αρκετά χαμηλότερα από τις άλλες χώρες της Ζώνης του Ευρώ. Αν και ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει τις προοπτικές της βαθμολογίας ως «σταθερές», η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Κόκερμπεκ, έναν από τους αρμόδιους αναλυτές της Moody’s για την Ελλάδα, ουσιαστικά προεξοφλούσε ότι αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή. Οχι όμως τόσο σύντομα όσο ήθελε πρόσφατη φημολογία για άμεση αναβάθμιση που αναστάτωσε την αγορά ομολόγων και συρρίκνωσε το spread (δηλαδή τη διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων από τους αντίστοιχους γερμανικούς) σε πολύ χαμηλά επίπεδα. O κ. Κόκερμπεκ διαβεβαίωσε ότι οι φήμες ήταν αβάσιμες και δεν είχαν ως πηγή τη Moody’s.

O αναλυτής του διεθνούς οργανισμού πιστοληπτικής αξιολόγησης τόνισε ότι το πότε θα γίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας εξαρτάται από δύο βασικές παραμέτρους – τις δημοσιονομικές εξελίξεις (χρέος, έλλειμμα/πλεόνασμα προϋπολογισμού) και την ανταγωνιστικότητα. H Moody’s εμφανίζεται δύσπιστη απέναντι στην Ελλάδα καθώς δεν διαθέτει το απαραίτητο μακρύ ιστορικό «εκπλήρωσης των δημοσιονομικών σχεδίων». Οσον αφορά το δημόσιο χρέος, που ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται πάνω από το 100%, υπογράμμισε ότι «πρέπει να μειωθεί το ταχύτερο δυνατόν», ενώ πρόσθεσε ότι απαιτούνται γι’ αυτό σημαντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα που πρέπει να επιτευχθούν με τον περιορισμό των διαρθρωτικών δαπανών. Χρειάζεται ένα «ξεκάθαρο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό», τόσο στην πλευρά των συντάξεων όσο και της υγείας, είπε ο αναλυτής της Moody’s που πάντως διευκρίνισε ότι η αναβάθμιση δεν θα έρθει από τις εξελίξεις σε ένα μόνο τομέα αλλά από μια συνολικά θετική εικόνα, ένα σύνολο παραγόντων.

Για την ανταγωνιστικότητα ο κ. Κόκερμπεκ εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, και ιδίως στο δομικό πληθωρισμό. Συνέστησε μετριασμό των αυξήσεων των μισθών, καθώς μπορεί να τροφοδοτήσουν ένα πληθωριστικό σπιράλ. Ακόμη, τόνισε ότι η ένταξη στο ευρώ δημιουργεί «μια νέα κατάσταση όπου δεν μπορείς πια να χρησιμοποιήσεις το νόμισμα για να διατηρήσεις ή να ανακτήσεις την ανταγωνιστικότητα».

Ο αναλυτής της Moody’s είπε ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία ευνοήθηκε από εφάπαξ γεγονότα που ωστόσο δεν έχουν διάρκεια. Βεβαίως χαρακτήρισε τη διαδικασία σύγκλισης ως «πολύ καλή δουλειά» και ως «επιτυχία που αντανακλάται στην ένταξη στην ONE». Αλλά θεωρεί κρίσιμο το έτος 2002 καθώς θα φανεί κατά πόσον μπορεί να ανταποκριθεί η οικονομία της χώρας στο νέο περιβάλλον της ONE.

H βαθμολογία που δίνει η Moody’s στα ελληνικά ομόλογα (και βεβαίως κάθε χώρας) επηρεάζει την τιμή τους στις αγορές ομολόγων και συνεπώς και το κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση. Αυτό αποτυπώνεται στο spread, που χθες ήταν στις 42 μονάδες βάσης, δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα επιβαρύνονται με απόδοση κατά 0,42 εκατοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη από τα γερμανικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή