ΣΕΒ: «Ταμειακές» οι αποκρατικοποιήσεις

ΣΕΒ: «Ταμειακές» οι αποκρατικοποιήσεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα για την πολιτική αποκρατικοποιήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση διατυπώνει ο ΣΕΒ, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Με αφορμή την επικείμενη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οδυσσέας Κυριακόπουλος, τόνισε σε χθεσινή Συνέντευξη Τύπου ότι το μοντέλο των μετοχοποιήσεων, που η κυβέρνηση εφαρμόζει, δεν αποτελεί ιδιωτικοποίηση και δεν συμβάλει στην ταχεία μεταφορά των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Γενικεύοντας το θέμα, δήλωσε ότι οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και ότι η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει το μοντέλο των μετοχοποιήσεων γιατί εξυπηρετεί ταμειακές ανάγκες, είναι πιο αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία και πιο ήπιος τρόπος προς την ιδιωτικοποίηση.

Αναφερόμενος μάλιστα στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει μια ιδιωτικοποίηση -ποιος διορίζει το μάνατζμεντ κλπ. όπως χαρακτηριστικά είπε- τόνισε ότι ακόμη και για τη μεγάλη συγχώνευση Εθνικής – Alpha Bank, αναμένουμε την πρώτη γενική συνέλευση για να δούμε στην πράξη εάν πρόκειται για κρατικοποίηση της Alpha Bank ή ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Για ανάγκη διαφανών και καθαρών ιδιωτικοποιήσεων έκανε λόγω και ο εκτελεστικός πρόεδρος του Συνδέσμου Ελ. Αντωνακόπουλος με αφορμή την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ETBA για τις οποίες ωστόσο δήλωσε ότι δεν έχουν ακριβή γνώση για την εξέλιξή τους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της ΔΕΗ και συνδυάζοντάς το με την ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, διατηρώντας αποστάσεις από το να το προτείνει, εκτίμησε ότι η διάσπαση της ΔΕΗ και η πώληση μονάδων σε ιδιώτες θα δημιουργούσε νωρίτερα συνθήκες ανταγωνισμού.

Στην ίδια συνέντευξη η διοίκηση του Συνδέσμου, όταν τέθηκε το θέμα της επιβράδυνσης των εξαγωγών, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των προσωρινών στοιχείων της ΕΣΥΕ (τα στοιχεία της οποίας αμφισβητούνται ευρέως), αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδος, τονίζοντας ότι αυτά συνήθως διαψεύδονται από τα οριστικά στοιχεία. Δοθείσης της ευκαιρίας πάντως, έθεσαν θέμα αναβάθμισης της ποιότητας και επεξεργασία των στατικών στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου N. Αναλυτής τάχθηκε υπέρ μιας διετούς και τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας με τη ΓΣΕΕ, εκτιμώντας μάλιστα ότι υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ των δύο μερών, που μπορεί να το επιτρέψει, εκτός -όπως με νόημα σημείωσε- «εάν παρέμβει το κράτος και μας τα χαλάσει».

Οσον αφορά στα αποτελέσματα του εννεαμήνου, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση κατά 31% και διαμορφώθηκε σε 139,6 δισ., ενώ τα κέρδη προ φόρων βελτιώθηκαν κατά 23% και προσέγγισαν τα 18 δισ. δραχμές. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων ανέρχεται σήμερα σε 400 δισ. δραχμές. Για το σύνολο της χρήσης αναμένονται ενοποιημένα έσοδα περί τα 200 δισ. και κέρδη ύψους 20 δισ. δραχμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή