Επίθεση… γνωριμίας για το νέο νόμισμα

Επίθεση… γνωριμίας για το νέο νόμισμα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά νοικοκυριά θα κατακλυσθούν τις επόμενες ημέρες με διαφημιστικό υλικό για το ευρώ. H Τράπεζα της Ελλάδος θα αποστείλει εκλαϊκευμένα φυλλάδια σε 5 εκατ. σπίτια, περίπου 200.000 αντίτυπα του κόμιξ «Ευρωκλής» θα διατεθούν στα σχολεία όλης της χώρας, ενώ από τις 17 Δεκεμβρίου 3 εκατ. σακουλάκια γνωριμίας με 45 κέρματα, αξίας 14,67 ευρώ η 5.000 δρχ., θα είναι έτοιμα να διατεθούν στο κοινό.

Οπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία μετείχε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος, η διαφημιστική καμπάνια θα έχει σύνθημα «σκέψου ευρώ, είναι απλό», ενώ διευκρινίσθηκε ότι τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών θα δίδουν ευρώ σε ποσοστό 30% από την 1-1-2002 και μέσα σε μια εβδομάδα το 90% θα είναι σε θέση να κάνει συναλλαγές σε ευρώ. Συνολικά για την αντικατάσταση των χαρτονομισμάτων της δραχμής θα εκτυπωθούν χαρτονομίσματα σε ευρώ αξίας 13,4 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 5,7 δισ. ευρώ θα έχουν φθάσει στις τράπεζες μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Επίσης στις τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν παραδοθεί κέρματα αξίας 530 εκατ. ευρώ. H Τράπεζα της Ελλάδος διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία αντικατάστασης της δραχμής από το ευρώ προχωρεί κανονικά και πλέον όλο το βάρος πέφτει στα διαχειριστικά προβλήματα των πρώτων εβδομάδων, κατά τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των εμπορικών τραπεζών και κατά τις απογευματινές ώρες.

Κύριο άρθρο

Τριάντα ημέρες προ της ελεύσεως του ευρώ η κυβέρνηση του κ. Σημίτη δείχνει να εντοπίζει και να κορυφώνει τις ανησυχίες της στις διαχειριστικές πλευρές της εισαγωγής του νέου νομίσματος. Ωστόσο, τα προβλήματα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας μας στη μεγάλη αλλαγή είναι σαφώς ουσιαστικότερα και κρισιμότερα, από το εύρος και το βάθος του κυβερνητικού «προβληματισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή