Επιβολή προστίμων σε τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες

Επιβολή προστίμων σε τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες τίθενται καταρχήν στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης με την επιβολή προστίμων, λόγω μη εμπρόθεσμης κάλυψης των υποχρεώσεών τους για τα περιθώρια φερεγγυότητας που προβλέπει ο νόμος. Πρόκειται για τις εταιρείες La Vie, Le Monde, Astra και Metrolife ΑΕΓΑ, για τις οποίες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπεγράφη τελικώς χθες η απόφαση επικύρωσης των προστίμων.

Παράλληλα με τα πρόστιμα που υπεγράφησαν για τις τέσσερις εταιρείες, σε εκκρεμότητα είναι η λίστα με τα ονόματα άλλων οκτώ ασφαλιστικών επιχειρήσεων, που σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Ανάπτυξης δεν ανταποκρίθηκαν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ αυτών είναι και μία εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία, τρεις ασφαλιστικοί συνεταιρισμοί, καθώς και άλλες τέσσερις μικρότερες εταιρείες, οι οποίες έχουν τεθεί σε επιτήρηση και εκκρεμεί η επικύρωση της επιβολής προστίμων. Οσον αφορά στις τέσσερις περιπτώσεις εταιρειών, αν και τα σχετικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν δεν ξεπερνούν τα 3 εκατ. δρχ., η υπογραφή της υπουργικής απόφασης αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Σημειώνεται ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων θα γίνει για πρώτη φορά, καθώς μέχρι σήμερα το υπουργείο δεν ακολουθούσε ανάλογη τακτική, προκειμένου να μη δημιουργηθεί αναταραχή στην αγορά.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα ωστόσο και η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης του ασφαλισμένου είχαν οδηγήσει την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, να αναλάβει τη δέσμευση δημοσιοποίησης των ονομάτων, ενώ ανάλογη είναι και η πρόθεση του νέου υφυπουργού κ. X. Θεοδώρου, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, επαναβεβαίωσε ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα».

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι ο έλεγχος του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών παραμένει ανεπαρκής, καθώς δεν επεκτείνεται σε θέματα πρόληψης παρόμοιων φαινομένων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα πρόστιμα αυτά αφορούν στην οικονομική χρήση του 2000 και χρειάστηκαν αλλεπάλληλες χρονικές παρατάσεις, αλλά και συνεχείς κρούσεις προς τις εταιρείες είτε για να προσκομίσουν στοιχεία είτε για να καλύψουν όσα υποχρεούνται εκ του νόμου.

Στην Ολλανδία το 15-20% των οργανωμένων ταξιδιών με αεροπορικό εισιτήριο έχει ακυρωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή