Με 50 ένσημα η ανανέωση της πρόσβασης στις παροχές υγείας

Με 50 ένσημα η ανανέωση της πρόσβασης στις παροχές υγείας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης για μισθωτούς ή 2 μήνες ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες, κατά το 2019, ζητεί με επείγον έγγραφο προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ το υπουργείο Εργασίας. 

Οι οδηγίες προς τους αρμόδιους φορείς δίνονται προκειμένου οι ασφαλισμένοι άνεργοι, αλλά και οι οικογένειές τους, να έχουν πρόσβαση σε παροχές υγείας απρόσκοπτα, καθώς τυπικά λήγει αύριο το σχετικό δικαίωμα.

Διάταξη στον νόμο που ψηφίστηκε χθες μειώνει μόνιμα –και όχι κατ’ εξαίρεση κατά τη διάρκεια της κρίσης– τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης για ασφαλιστική ικανότητα στα 50 ένσημα για μισθωτούς και σε 2 μήνες για ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναλυτικά, η πάγια πλέον διάταξη προβλέπει ότι:

α) Στους μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2019) είτε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

β) Στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 2 μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2019) ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται.

Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, αυτή θα πρέπει να έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί.

Υπάρχουν βέβαια και ειδικές κατηγορίες, όπως άνεργοι αγρότες με οφειλές στον πρώην ΟΓΑ, εργαζόμενοι σε ναυπηγεία και ιπποδρομίες αλλά και πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως μισθωτοί-μέλη διοικητικών συμβουλίων Α.Ε., που για την περίοδο από 1/3/2020 έως 28/2/2021 θα έχουν πρόσβαση σε παροχές ασθένειας σε είδος, για τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή