Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου το πακέτο στήριξης του τουρισμού

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου το πακέτο στήριξης του τουρισμού

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επίσπευση των ενεργειών των ομάδων εργασίας για τη διαχείριση της κρίσης στον τουρισμό προχωράει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος στις 27 του μηνός θα συζητήσει και με την κροατική προεδρία της Ε.Ε. το θέμα της διαμόρφωσης των νέων πανευρωπαϊκών κανόνων για τη λειτουργία του κλάδου στο νέο περιβάλλον.

Χθες Τρίτη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Τουρισμού ευρεία τηλεδιάσκεψη των γενικών γραμματέων των υπουργείων της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή και του Ακη Σκέρτσου, υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, με αντικείμενο την επανεκκίνηση του κλάδου. «Βάλαμε όλα τα προτεινόμενα μέτρα από τον κλάδο αλλά και από την κυβέρνηση στο τραπέζι προς επεξεργασία από τρεις ομάδες, μία για τα υγειονομικά, μία για τα οικονομικά και μία για τα μέτρα προώθησης ώστε να κοστολογηθούν και να αποφασιστεί το τελικό ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο Χάρης Θεοχάρης. Εκτιμάται ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αυτή η διαδικασία θα έχει, εκτός απροόπτου, ολοκληρωθεί.

Υγειονομικό διαβατήριο

Οπως εκτιμά ο υπουργός, ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται πως βαδίζει σε τουριστική περίοδο 3 μηνών, ενώ σημειώνει ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα σηκώσουν το βάρος της τουριστικής χρονιάς εφέτος. Προσέθεσε δε ότι υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες και για επέκταση της περιόδου τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Ολα αυτά εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Οσον αφορά το μείζον ζήτημα της ασφαλούς εισόδου των ταξιδιωτών στην Ελλάδα, ο υπουργός ξεκαθαρίζει πως αυτό θα καταστεί εφικτό όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο –και η τεχνολογική και η ιατρική πρόοδος το επιτρέψει– ώστε να αρχίσει η εφαρμογή ενός «υγειονομικού διαβατηρίου». Η ορολογία είναι ενδεικτική και όχι οριστική, εξηγεί και περιγράφει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου». Για τον σκοπό αυτό, ο Χάρης Θεοχάρης σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει διαβούλευση στην Ε.Ε. προκειμένου σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδέψει, να γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για τον κορωνοϊό. Οπως εκτιμά, η εν λόγω διαδικασία θα αρχίζει στη χώρα αναχώρησης των ταξιδιωτών.

Ενα από τα σενάρια πρόβλεψης της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς εφέτος διαβλέπει πτώση κατά 50% καθώς, εκτός των άλλων, αφίξεις από χώρες πέραν της Ευρώπης δεν αναμένονται στην Ελλάδα, εξηγεί ο υπουργός. Σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη και τις επαφές που έχει με μεγάλους tour operators, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα παραμένει έντονο αν και όλοι επιφυλάσσονται μέχρι την ωρίμανση των πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας για τα ξενοδοχεία και τα ταξίδια. Ο υπουργός έχει επίσης εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κίνητρα για ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα στο μέτωπο της διαμόρφωσης πρωτοκόλλων που θα τύχουν των εγκρίσεων των αρμοδίων αρχών και κυρίως θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των ταξιδιωτών, των εργαζομένων στον κλάδο αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Ενα παράδειγμα είναι ο όμιλος Mitsis Hotels, ο οποίος έχει καταρτίσει λεπτομερή σχέδιο δράσης και εγχειρίδια πολιτικών και προδιαγραφών για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την προφύλαξη από τον κορωνοϊό. Αλλο είναι η πολυεθνική Accor, που σε συνεργασία με την Bureau Veritas, διεθνή οργανισμό πιστοποίησης, προχωρούν στη δημιουργία σήματος που φιλοδοξεί να επικυρώνει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας και της εστίασης έχουν ακολουθήσει τα υψηλά πρότυπα υγείας και ασφάλειας και μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι.

Ενίσχυση του κλάδου από Ε.Ε.

Περισσότερο από το 20% τού υπό διαπραγμάτευση Ταμείου Ανάκαμψης για τον κορωνοϊό θα πρέπει να κατευθυνθεί στη στήριξη του τουρισμού, σύμφωνα με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. Μιλώντας χθες στην «Κ» σε συνέχεια κατάθεσής του στην επιτροπή μεταφορών και τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γάλλος επίτροπος –ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ ενός προϋπολογισμού 1,5 τρισ. για το Ταμείο Ανάκαμψης– είπε ότι το μερίδιο αυτό των πόρων ανασυγκρότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών βασίστηκε στις εκτιμήσεις για μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου κατά 90% το β΄ τρίμηνο του 2020, κατά 45% το γ΄ τρίμηνο και κατά 22,5% το δ΄ τρίμηνο. Οπως ανέφερε, περιλαμβάνει στην ευρεία έννοια του τουρισμού και τις αερομεταφορές και τα κρουαζιερόπλοια. Σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης «υγειονομικών διαβατηρίων» για τη μετακίνηση εντός της ζώνης Σένγκεν, ο κ. Μπρετόν είπε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το σχετικό πρωτόκολλο, αλλά ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη βελτίωση» στην παραγωγή και στη διαθεσιμότητα των τεστ εντός της Ε.Ε.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT