Ταχύτερη και ενιαία για όλους η διαδικασία απονομής του εφάπαξ

Ταχύτερη και ενιαία για όλους η διαδικασία απονομής του εφάπαξ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσπευση της διαδικασίας απονομής εφάπαξ, η οποία πλέον θα είναι ενιαία για όλους τους ασφαλισμένους, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, σε εφαρμογή της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Με την ίδια εφαρμοστική εγκύκλιο, καθορίζεται η νέα κατώτατη εισφορά εφάπαξ για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 26 ευρώ τον μήνα, η οποία θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον Ιούλιο.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος ανοίγει τον δρόμο για καταβολή του εφάπαξ ταυτόχρονα με την κύρια σύνταξη, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο αναμονής. Αφορά μάλιστα όχι μόνο τις νέες αιτήσεις αλλά και όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις απονομής για την εφάπαξ παροχή, ξεμπλοκάροντας χιλιάδες αιτήσεις ασφαλισμένων που αναμένουν το εφάπαξ τους εδώ και πολλά χρόνια. Πλέον, η αναμονή θα αφορά μόνο τον χρόνο που θα απαιτείται κάθε φορά για την έκδοση της κύριας σύνταξης. Στην πράξη, το εφάπαξ θα καταβάλλεται ανεξάρτητα από το αν οι ασφαλισμένοι έχουν έναν ή περισσότερους φορείς (διαδοχική ασφάλιση) και χωρίς να εξετάζεται πλέον εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν το βοήθημα, καθώς θα τους καταβάλλεται όποιο ποσό αντιστοιχεί στις εισφορές τους για όσο χρόνο τις πλήρωναν. 

Με τις νέες ρυθμίσεις θα επιστρέφονται εισφορές από το εφάπαξ στις περιπτώσεις που δεν θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης. Μάλιστα, το εφάπαξ θα καταβάλλεται κατά προτεραιότητα στους δικαιούχους που λόγω ασθένειας, χρόνιας πάθησης ή άλλης βλάβης έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, σε δικαιούχους γονείς ατόμων που έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, δικαιούχους που λόγω τυφλότητας συνταξιοδοτούνται με σύνταξη γήρατος, με μόνη προϋπόθεση τη 15ετή ασφάλιση, καθώς και σε δικαιούχους που λαμβάνουν επίδομα παραπληγίας ή τετραπληγίας.

Με την ίδια εγκύκλιο, ξεκαθαρίζεται ότι από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η καταβολή των νέων εισφορών για το εφάπαξ από γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ 26 ευρώ (1η υποχρεωτική κατηγορία), 31 ευρώ – 2η κατηγορία και 37 ευρώ – 3η κατηγορία. Προσοχή όμως: Οι εισφορές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1/1/2020 και στην πρώτη ειδοποίηση όλοι οι επιστήμονες θα κληθούν να πληρώσουν την κατώτατη εισφορά των 26 ευρώ για 6 μήνες (156 ευρώ), ενώ από τον Ιούλιο θα κληθούν να επιλέξουν την κατηγορία που επιθυμούν. Εάν δεν επιλέξουν κατηγορία, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν την 1η κατώτατη κατηγορία των 26 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή