Ξεκινάει σήμερα η καταβολή ποσών μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής σε εταιρείες

Ξεκινάει σήμερα η καταβολή ποσών μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής σε εταιρείες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα πιστώνει το ελληνικό Δημόσιο τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, στις επιχειρήσεις που έχουν συμφωνήσει με τους όρους του κρατικού δανείου. Οι 90.000 δικαιούχοι επιχειρήσεις θα λάβουν το κρατικό δάνειο ανάλογα με τον αριθμό του προσωπικού τους, το οποίο ξεκινάει από 2.000 ευρώ και φθάνει έως τις 500.000 ευρώ. Τον Ιούνιο θα έλθει ο δεύτερος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με ακόμα 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν πιστωθούν τα χρήματα του χαμηλότοκου κρατικού δανείου στους λογαριασμούς, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ότι αποδέχονται τους όρους του δανείου. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Εφόσον ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 20 εργαζομένους ένα χρόνο μετά τη λήξη της ενίσχυσης είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, θα επιστραφεί το 70% του κρατικού δανείου.

• Για τις επιχειρήσεις με προσωπικό μεγαλύτερο των 20 ατόμων, όπου και τα ποσά του κρατικού δανείου είναι μεγαλύτερα, προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής ποσού μόνον 60% της ενίσχυσης εφόσον διατηρήσουν κατά μέσον όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 31/3/2020 έως και τις 31/3/2021.

Οι επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν θα καταβάλουν καμία δόση στο Δημόσιο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 το ποσό θα επιστραφεί σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλυτικές μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα. Τα ποσά των ενισχύσεων βεβαιώνονται στο Τaxis ως οφειλές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής, εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης. Σύμφωνα με την απόφαση:

• Για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

• Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό του δανείου επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, που θα καταβάλλονται την τελευταία ημέρα του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή