ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

47.532 επιχειρήσεις έχουν λάβει κρατικό δάνειο

47.532 επιχειρήσεις έχουν λάβει κρατικό δάνειο

Πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 13.474 δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 235,4 εκατ. ευρώ. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 47.532, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 468,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), 53.351 επιχειρήσεις οριστικοποίησαν, μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport (www.aade.gr/mybusinesssupport), την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης. Οι πληρωμές για το υπόλοιπο 10% των δικαιούχων θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, έπειτα από έλεγχο.

Περίπου 17.000 επιχειρήσεις, παρότι είχαν τη δυνατότητα να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή στον πρώτο γύρο, δεν το έπραξαν. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ορισμένες από αυτές ήταν κερδοφόρες τον Μάρτιο, κάποιες επέλεξαν άλλους τρόπους χρηματοδότησης και κάποιες άλλες προτίμησαν να περιμένουν την επόμενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών θα δρομολογήσει, τον Ιούνιο, τις διαδικασίες για ένα νέο πρόγραμμα του χρηματοδοτικού σχήματος, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης θα προστεθεί στη δεύτερη φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί μέσω του δεύτερου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής τον Ιούνιο αναμένεται να κυμανθεί στο επίπεδο του 1,4 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι διευρυμένος, δηλαδή θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση περισσότερες επιχειρήσεις.