ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών για την ανάκαμψη της οικονομίας

komvikos-o-rolos-ton-trapezon-gia-tin-anakampsi-tis-oikonomias-2383255

Τις θέσεις των επιμελητηρίων για την επίτευξη μιας βέλτιστης τραπεζικής πρακτικής, προσαρμοσμένης στην ελληνική πραγματικότητα, ανέλυσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος ανέφερε στον κ. Στουρνάρα ότι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, λόγω των επιπτώσεων του νέου κορωνoϊού, δεν είναι ευοίωνες, παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς. Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, όπως είπε, καλείται να διαδραματίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εποπτευόμενο και καθοδηγούμενο, βεβαίως, από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, με δεδομένη την πρόθεση της Ε.Ε. να παραχωρήσει ευελιξία στις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της, η ΤτΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν τις εμπορικές τράπεζες σε αυξημένη παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. Τόνισε ακόμη πως η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ενίσχυσης από το τραπεζικό σύστημα των ελληνικών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας, βεβαίως, υπόψη και την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστη.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε στον κ. Μίχαλο ότι τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στην ελληνική οικονομία είναι σοβαρά αλλά επιλύσιμα, και ότι η πανδημία κατέδειξε τη σημασία της αξιοποίησης και της εφαρμογής επιστημονικής γνώσης στην αντιμετώπιση των κρίσεων, ώστε τελικά να τις μετατρέπει σε ευκαιρίες.

Ανέφερε, επιπλέον, ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία θα συμβάλουν αποφασιστικά για να ξεκινήσει στη χώρα μας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Ελλάδος να βλέπει μικρή ύφεση για το τρέχον έτος, αλλά ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης για το 2021.