Μέχρι πρότινος αποτελούσε… όνειρο θερινής νυκτός, όμως, πλέον, το εγχείρημα της προσέλκυσης στην Ελλάδα πολυεκατομμυριούχων με όφελος την εξασφάλιση ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης μοιάζει να στέφεται με επιτυχία. Σύμφωνα με τον Ν. 4646/2019, φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα (non-dom) έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν ανώτατο κατ’ αποκοπήν φόρο, ύψους 100.000 ευρώ, για το σύνολο των εισοδημάτων, ανεξαρτήτως αξίας, που αποκτούν στο εξωτερικό. Απαιτείται βέβαια, να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η υλοποίηση επένδυσης στη χώρα μας με ελάχιστη αξία 500.000 ευρώ. Στη νομοθετική αυτή ρύθμιση, ύστερα και από την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημικής κρίσης από την Ελλάδα, επιδιώκουν να ενταχθούν ολοένα και περισσότεροι εύποροι του κόσμου.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η «Κ», έως σήμερα έχουν κατατεθεί στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, συνολικά 21 αιτήσεις από ισάριθμους κροίσους που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας. Κατά πληροφορίες, για 18 από τις 21 αιτήσεις έχουν, ήδη, εκδοθεί αποφάσεις έγκρισης, με τις υπόλοιπες να βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης. Ομογενείς από τις ΗΠΑ (εφόσον προχωρήσουν τις απαιτούμενες διευθετήσεις, όσον αφορά το αμερικανικό διαβατήριό τους) και αλλοδαποί από την Ευρώπη και τη Ρωσία ανήκουν στους βαθύπλουτους που αναζητούν… καταφύγιο στην Ελλάδα, ενώ το ενδιαφέρον που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αυτό εκφράζεται μέσω τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από πληρεξούσιους δικηγόρους είναι ισχυρό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υπαγωγής στο καθεστώς non-dom (άρθρο 5Α ΚΦΕ). Οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν την υποβολή αίτησης από τα ενδιαφερόμενα φυσικά πρόσωπα μέχρι τις 31 Μαρτίου του εκάστοτε φορολογικού έτους, ημερομηνία που, ήδη, παρατάθηκε μία φορά, έως τα τέλη Ιουνίου, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε ο κορωνοϊός.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι καθένας από τους κροίσους που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στη χώρα μας, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει εντός τριών ετών, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, επένδυση 500.000 ευρώ σε ακίνητα, κινητές αξίες κ.τ.λ.
Οσοι παρακολουθούν τις σχετικές διαδικασίες αναφέρουν ότι στην πρώτη προτίμηση των επενδυτών βρίσκονται οι πολυτελείς και υπερπολυτελείς –με αξία άνω του 1 εκατ. ευρώ– κατοικίες. Μέσα στο πρώτο έτος υπαγωγής και για μέχρι 15 χρόνια, θα πρέπει να καταβάλουν τον ετήσιο κατ’ αποκοπήν φόρο των 100.000 ευρώ, ο οποίος προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειάς τους που υπάγεται στο καθεστώς non-dom.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι το καθεστώς του ειδικού φορολογικού κατοίκου αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου «καμβά» για την προσέλκυση στη χώρα μας εύπορων φυσικών προσώπων, στόχος που επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσω και των κινήτρων που σχεδιάζεται να δοθούν σε εύπορους συνταξιούχους και στελέχη επιχειρήσεων του εξωτερικού. «Στρατηγικός σκοπός είναι η ενίσχυση του τουρισμού που συνδέεται με τη μόνιμη κατοικία και είναι λιγότερο ευάλωτος σε μεταβολές» εξηγούν, με τη μητροπολιτική παρέμβαση στο Ελληνικό, που προβλέπει την ανάπτυξη ενός μεγάλου αριθμού πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων να υπηρετεί τον συγκεκριμένο σχεδιασμό.
Ενα από τα εργαλεία προσέλκυσης εύπορων επενδυτών που φέρεται να εξετάζεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι και η χορήγηση ιθαγένειας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτεί ολοκληρωμένο, ιδιαίτερα προσεκτικό σχεδιασμό και τη θέσπιση εξαιρετικά αυστηρών κριτηρίων, όπως εξηγούν οι επαΐοντες.