Η πανδημία αύξησε την ανεργία τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου

Η πανδημία αύξησε την ανεργία τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται τα στατιστικά παράδοξα που χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά εργασίας, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να δείχνουν αφενός την αύξηση κατά μία μονάδα της ανεργίας τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Μάρτιο, κυρίως λόγω των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας εν μέσω την πανδημίας του κορωνοϊού, αφετέρου τη μείωση του ποσοστού κατά δύο μονάδες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με παράλληλη όμως μείωση του αριθμού των απασχολούμενων.

Η αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων σε πολλούς τομείς της οικονομίας, κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς επίσης και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις του πληθυσμού επηρέασαν, σε μεγάλο βαθμό, πέρα από την κανονική λειτουργία της αγοράς και τον τρόπο συλλογής των στοιχείων της έρευνας, διευκρινίζει η Στατιστική Υπηρεσία.

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2020 ανήλθε σε 15,5% έναντι 17,5% τον Απρίλιο του 2019 και του διορθωμένου προς τα άνω 14,5% τον Μάρτιο του 2020. Το σύνολο των απασχολουμένων τον Απρίλιο του 2020 εκτιμάται πως ανήλθε σε 3.858.588 άτομα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 708.655 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός εκτιμήθηκε σε 3.331.748 άτομα.

Πρόκειται για τον πρώτο μήνα από τα μέσα του 2013 και μετά, κατά τον οποίο η ανεργία αυξάνεται τόσο πολύ, σε σύγκριση βέβαια με τον αμέσως προηγούμενο. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες τα στοιχεία θα είναι ακόμη πιο ανησυχητικά και ενδεικτικά της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς ακόμη τον Απρίλιο ήταν σε πλήρη ισχύ τα μέτρα της κυβέρνησης, που στην πράξη απαγόρευαν τις μαζικές απολύσεις, την ίδια στιγμή που περισσότεροι από 900.000 μισθωτοί είδαν τις συμβάσεις τους να τίθενται σε αναστολή.

Βέβαια, συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2019, όταν η ανεργία ήταν στο 17,5%, παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση. Οχι χωρίς… παράδοξα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον έναν αυτό χρόνο οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 52.221 άτομα (μείωση 1,3%). Οπως μειώθηκαν και σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν βέβαια το ποσοστό ανεργίας ήταν χαμηλότερο, στο 14,5%. Σύμφωνα με τις  κατευθύνσεις της Eurostat για την έρευνα εργατικού δυναμικού στα κράτη-μέλη, λόγω της πανδημίας COVID-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενα, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Συνεπώς, η λύση του γρίφου αναζητείται τόσο στην πλασματική εικόνα που εμφανίζει η αγορά λόγω των έκτακτων και πρωτόγνωρων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, όσο και στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, που μέσα στο εξεταζόμενο 12μηνο (Απρίλιος 2019 – Απρίλιος 2020) αυξήθηκε κατά 133.523 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 (αύξηση 4,2%) ενώ μειώθηκαν κατά 30.720 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (μείωση 0,9%).

Η στατιστική αρχή «έσβησε» από τη λίστα των ανέργων όσους ερωτηθέντες, λόγω του lockdown, απάντησαν τηλεφωνικά (και όχι διά ζώσης) ότι δεν είναι διαθέσιμοι να αναλάβουν δουλειά, οπότε, αντί για άνεργοι, χαρακτηρίστηκαν ως «οικονομικά μη ενεργοί».

Συνολικά, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 123.571 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 (μείωση 14,8%) και αυξήθηκαν κατά 52.717 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (αύξηση 8,0%). Και η μείωση του αριθμού των ανέργων σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 κατευθύνθηκε κυρίως προς τους οικονομικά μη ενεργούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή