Δεν αυξήθηκαν οι τιμές του γάλακτος και των αλεύρων κατά την πανδημία

Δεν αυξήθηκαν οι τιμές του γάλακτος και των αλεύρων κατά την πανδημία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά κινήθηκαν οι τιμές βασικών αγαθών, δηλαδή του λευκού γάλακτος και των αλεύρων-σιμιγδαλιού, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη χώρα μας. Αυτό αναφέρει μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας COVID-19 (Iανουάριος – Μάιος 2020), δεν παρατηρείται σημαντική αύξηση των διάμεσων τιμών λευκού γάλακτος και αλεύρων-σιμιγδαλιού στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η Επιτροπή μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι η αιτιολόγηση των μεταβολών καθώς και τυχόν αυξήσεις τιμών σε άλλα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού πρόκειται να διενεργηθεί από την ίδια σε επόμενο στάδιο της έρευνας. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει πλέον στη διάθεσή της εργαλεία με βάση τα οποία μπορεί να παρακολουθεί την πορεία και την εξέλιξη των τιμών ακόμα πιο συστηματικά. Ετσι, με βάση αυτά τα εργαλεία και ειδικά για την κατηγορία του λευκού γάλακτος παρατηρείται ότι η διάμεση τιμή για όλες τις εταιρείες σούπερ μάρκετ υπήρξε σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι και τις 26/4, οπότε και άρχισε να μειώνεται.

Επίσης, παρατηρείται μεγαλύτερη διασπορά των τιμών λευκού γάλακτος ως προς τις χαμηλές τιμές τους (δηλαδή είναι μικρότερες από τη διάμεση τιμή). Πιο συγκεκριμένα, βάσει και ενός σχετικού διαγράμματος, κατά την έναρξη της περιόδου του περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών η διάμεση τιμή λευκού γάλακτος παρουσίασε ελαφρά αύξηση. Ακολούθως, υπήρξε σχετική σταθερότητα ως προς τις τιμές, ενώ προς το τέλος της περιόδου περιορισμού των μετακινήσεων παρατηρήθηκε μείωση των τιμών λευκού γάλακτος γύρω στο 10%.

Οσον αφορά την κατηγορία των αλεύρων – σιμιγδαλιού παρατηρείται διαχρονικά και για όλο το διάστημα της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας, μέχρι και τις 3 Μαΐου, σταθερότητα ως προς τη διάμεση τιμή τους, παρά την αυξημένη ζήτησή τους τη συγκεκριμένη περίοδο. Ομοίως, τόσο η διασπορά των τιμών όσο και οι ανώτατες και κατώτατες τιμές δεν μεταβάλλονται σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή